Mléčné žemle, ke snídani nebo odpolednímu čaji

6.8. 2021Michaela15484x0

Existuje velké množství různých druhů francouzského pečiva. Slavné jsou samozřejmě francouzské bagety. Ale ve Francii je oblíbené také sladké pečivo podávané hlavně ke snídani – Croissanty, Pain au chocolat a nebo tyto Pain au lait. Ve Francii jsou známé také jako Pain viennois. Tyto vláčné žemle připomínají dlouhý bochník a mají měkkou a lesklou krustu zdobenou hlubokými zářezy. Ingredience dodávají těmto žemlím sladší a tučnější vzhled. Obvykle se konzumují právě ke snídani nebo odpolednímu čaji. Sypat se mohou i čokoládovými lupínky.

mléčné žemle recept

Recept na 9 kusů

Ingredience na mléčné žemle
375 g hladké pšeničné mouky
200 g vody 
75 g másla 
10 g čerstvého droždí 
22 g sušeného mléka 
30 g cukru krupice (použít můžeš i domácí vanilkový cukr)
5 g soli 

Postup na žemle

  • V robotu smíchej všechny ingredience dohromady (máslo by mělo být měkké). Míchej 3 minuty na jedničku a 7 minut na dvojku (střední rychlost). 
  • Po hnětení těsto překládej, aby bylo pevné a nech těsto kynout 40 minut. 
  • Polož těsto na plochu vymazanou olejem a roztáhni těsto do obdélníku. Rozděl na 9 kusů (cca 75 g každý).
  • Z těsta vytvoř koule a nech je 5 minut odpočívat. Vytvaruj každý kousek do oválného tvaru. 
  • Nech kynout přibližně hodinu. 
  • Potři vajíčkem a nařízni třemi diagonálními řezy.
  • Peč na 220 °C po dobu 8 až 10 minut. 
  • Nech vychladnout na plechu.
mléčné žemle recept

Postup krok za krokem:

Francouzské pečivo. To můžeme. Vyzkoušej s námi francouzský máslový croissant. Náš pekař Xavier je na ně mistr.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.