Existuje velké množství různých druhů francouzského pečiva. Slavné jsou samozřejmě francouzské bagety. Ale ve Francii je oblíbené také sladké pečivo podávané hlavně ke snídani – Croissanty, Pain au chocolat a nebo tyto Pain au lait. Ve Francii jsou známé také jako Pain viennois. Tyto vláčné žemle připomínají dlouhý bochník a mají měkkou a lesklou krustu zdobenou hlubokými zářezy. Ingredience dodávají těmto žemlím sladší a tučnější vzhled. Obvykle se konzumují právě ke snídani nebo odpolednímu čaji. Sypat se mohou i čokoládovými lupínky.
Recept na 9 kusů
Ingredience na mléčné žemle 375 g hladké pšeničné mouky 200 g vody 75 g másla 10 g čerstvého droždí 22 g sušeného mléka 30 g cukru krupice (použít můžeš i domácí vanilkový cukr) 5 g soli
Postup na žemle
V robotu smíchej všechny ingredience dohromady (máslo by mělo být měkké). Míchej 3 minuty na jedničku a 7 minut na dvojku (střední rychlost).
Po hnětení těsto překládej, aby bylo pevné a nech těsto kynout 40 minut.
Polož těsto na plochu vymazanou olejem a roztáhni těsto do obdélníku. Rozděl na 9 kusů (cca 75 g každý).
Z těsta vytvoř koule a nech je 5 minut odpočívat. Vytvaruj každý kousek do oválného tvaru.