Narozeninový dort. První?

19.2. 2020Michaela14726x15

Tak ať to stojí za to. Na jednoduché dorty máme čas celý rok. Ten narozeninový je speciální. Tento má několik slastných pater. Kdyby ses někde v mezi-patře zasekl, dej nám vědět. Přispěcháme na pomoc. Virtuálně samozřejmě. S chutí do toho!

Trio čokoládový dort

Korpus

Ingredience:
10 ks bílků
16 ks žloutků
345 g cukru krupice
105 g kakaa
105 g hladké mouky
55 g řepkového oleje

špetka soli


Příprava těsta a pečení:

1. Předehřejte troubu na 170 °C
2. Oddělte žloutky od bílků.
3. Smíchejte kakao a prosátou mouku
4. Zvažte zbývající ingredience, připravte si formu o průměru 24 cm a výšce 9 cm. Pokud  forma není dostatečně vysoká, použijte lehce naolejovaný pečící papír a přiložte ho kolem okraje formy.
5. Ušlehejte žloutky a 1/3 cukru do husté pěny, asi 5 minut. Postupně přidávejte olej, jako při výrobě majonézy.
6. Šlehejte bílky na středně vysokou rychlost. (K bílkům můžeme přidat mini-špetku soli, lépe tuhnou.) Když zhoustnou, přidejte postupně zbývající 2/3 cukru. Pak šlehejte vysokou rychlostí, dokud není hmota pevná, asi 2-3 minuty.
7. Tuhý sníh přidejte do žloutkové směsi. Přidávejte po částech (asi tři části) a vždy vmíchejte velmi lehce a pomalu, stěrkou, pohybem zdola nahoru, otáčivým pohybem. Nakonec přisypte postupně mouku a kakao.
8. Nalijte do formy. Formu naplníme asi do dvou třetin. Měli byste nechat minimálně 3 cm pod okrajem, těsto se zvedne.
9. Pečte asi 45 minut. Doba pečení je orientační, závisí na typu trouby. Kontrolujte zapíchnutím špejle do středu dortu – když  špejle zůstane suchá a těsto se na ni nelepí, dort je upečený.
10. Vyjměte formu z trouby a nechte dort vychladnout. Vychladlý dort  vyjměte z formy. Nechte dort přes noc v chladu.

KRÉM Z BÍLÉ ČOKOLÁDY

95 g smetany, 188 g bílé čokolády, 1,5 plátku želatiny, 188 g našlehané smetany

KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY

160 g smetany, 315 g mléčné čokolády, 2,5 plátku želatiny, 315 g našlehané smetany

Rozpusťte čokoládu a namočte želatinu do studené vody. Přiveďte smetanu do bodu varu. Nalijte rozpuštěnou čokoládu a šlehejte šlehačem. Při teplotě 35 °C přidejte šlehačku, jemně vmíchejte stěrkou.

Krémy vychlaďte v lednici, nejméně 3 – 4 hodiny.

PAŘÍŽSKÝ KRÉM
100 g smetany
90 g hořké čokolády 70%

Šlehačku a nalámanou čokoládu přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, odstavíme a zchladíme – nádobu postavíme do studené vody. Vychladlou směs necháme několik hodin v chladu (nejlépe do druhého dne). Pak ušleháme na krém.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
400 g hořké čokolády 55%
40 g hroznového nebo slunečnicového oleje

Na polevu používám hroznový olej pro jeho neutrální chuť. Ale slunečnicový olej je také v pořádku.

Maliny (150 g) na plnění


Pokud používáte zmrazené, vyjměte z mrazničky s předstihem.

Dokončení dortu

Rozkrojení a zdobení dortu
1. Dort třikrát rozřízněte, abyste získali 4 vrstvy.
2. Na první vrstvu korpusu  naneste polovinu bílé čokoládové pěny (rozdělte si čokoládovou pěnu na dva díly, jedna polovina na první vrstvu a druhá polovina na třetí vrstvu)
Naneste řezanou trubičkou číslo 16 od vnějších okrajů do středu. Přidejte 50 g malin.
3. Položte druhou vrstvu korpusu a opakujte stejný postup, ale s pěnou z mléčné čokolády. Přidejte 50 g malin.
4. Položte třetí vrstvu korpusu, naneste zbývající pěnu čokolády a přidejte zbývajících 50 g malin.
5. Zakryjte čtvrtou vrstvou korpusu.
6. Nyní je čas dozdobit dort, ale navrhuji, abyste ho dali do lednice. S pevným tuhým dortem se bude lépe pracovat.
7. Jakmile bude váš dort ztuhlý, zcela ho zakryjte zbývající mléčnou pěnou. Rozprostřete ji a zakryjte celý dort, druhou rukou posouvejte otočný tác. Pokud nemáte, položte dort na pečící papír nebo na dortový disk pro lepší manipulaci. Ujistěte se, že okraje jsou o něco výše.


Když je dort celý pokrytý, vezměte cukrářskou kartu nebo nůž na dort a držte jej proti stranám v úhlu 90 stupňů. Otáčejte dort dokola, přičemž kartu nebo nůž ponechte na stejném místě, možná bude třeba otáčet několikrát, než budou strany dortu hladké.
Pomocí kovové stěrky nebo špachtle posuňte převislé okraje směrem ke středu dortu. Opakujte, přebytečný krém vždy otřete do mísy. Měli byste mít pěkné, čisté hrany.


8. Voila, pěkný, hladký dort připravený na polevu!
9. Nejprve však nechte vychladnout alespoň 1 hodinu. Blížíme se k závěru, vydržte.
10. Temperujte polevu – zahřejte ji na 50 °C, a pak zchlaďte na 28 °C až 32 °C.
11. Připravte si tác a pečící papír, na kterém uchováte přebytečnou polevu (použijete asi třetinu). Připravte si mřížku na chlazení dortů.  Položte dort na chladící mřížku a zalijte temperovanou polevou, rozprostírejte v kruzích směřující ze středu ven k okrajům. Dvakrát uhlaďte kovovou špachtlí. Netlačte. Přeneste dort na dortový disk nebo podnos.
12. Ozdobte pařížským krémem, čokoládovou dekorací a červenými plody.

Komentáře
  1. Narozeninový dort napsal:

    Už po druhé jsem zkoušela upéct korpus na dort. Celý postup jsem dodržel. Těsto bylo krásně nadýchane, krásně vyskočilo a pak najednou se propadlo. 32 vajec v tahu. Moc mě to mrzí. Nevím, čím to je. Anička.

    • Martina napsal:

      Aničko, děkujeme, že píšeš. To je tedy vážně pech! Pojďme se na to podívat společně. Tomu chceme přijít na kloub.
      Ze zkušenosti víme, že nejčastěji bývá problém s nedostatečně našlehanými žloutky a bílky. Ztratí pak rychle objem. I když se podaří vše krásně našlehat, ještě není vyhráno. Pokud se hmota promíchá se všemi ingrediencemi rychle, může opět spadnout a ztratit objem. A pak nás čeká ještě další zkouška trpělivosti… TROUBA. Musí zůstat zavřená. My ji doma chráníme vlastním tělem před zvědavými vetřelci;) Je lepší vyšší teplota zpočátku a poté snižovat.
      Aničko, máš náš neskonalý obdiv, že i když se poprvé nepovedlo, zkusila jsi podruhé. Nevzdala jsi to. I když ani napodruhé se to nepovedlo, neváhala jsi napsat. Bojuješ a chceš se posouvat dál. Skláníme se a na potřetí to vyjde. Aničko, klidně si můžeme u dalšího pokusu zavolat. Xavier ti bude po ruce. Xaviera telefon: 774828128. Držíme palce a cokoliv tě napadne, piš

    • Mária Šurinová napsal:

      Mne sa to stávalo keď vajíčka nemali izbovú teplotu. Vtedy vyskočil korpus a potom sa stred prepadol. Od vtedy používam len vajíčka izbovej teploty.

  2. krém napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kdy přidat do krému želatinu? Když přimíchám čokoládu do smetany ? a pote šlehám smetanu smíchanou smetanu s čokoládou? a pak přimícháme do směsi vyšlehanou šlehačku při 35 stupních ? Moc děkuji za odpověď Nikol

    • Mouka napsal:

      Dobrý den, plánují upéct dort podle Vašeho receptu. Používáte prosím hladkou nebo polohrubou mouku? Cukr krystal nebo moučku? Moc děkuji 🙂

      • Martina napsal:

        Krásný den, děkujeme za dotaz. Používáme hladkou mouku a cukr krystal. Pěkné tvoření přejeme Martina a tým Sweet Flow

  3. Xavier napsal:

    Krásný den, Nikol, díky za dotaz. Přesně jak píšeš. Želatinu přidávám do horké smetany. Potom čokoládu. A smíchat metličkou.
    Ať chutná a budeme rádi za dojmy

  4. Verze bez kakaa napsal:

    Dobrý den, předpokládám prosím správně, že kdybych chtěla udělat verzi korpusu bez kakaa, jen nahradím množství kakaa moukou a korpus bude ok? 🙂 Děkuji.

    • Martina napsal:

      Krásný den,
      děkujeme za super dotaz. Ano přesně tak to je:-)
      Kdyby cokoliv, pište.
      Martina

  5. Misa napsal:

    Krasny den, chystam se na dort mamce k narozkam pristi tyden a uz ted se mi klepou kolena 😀 ale.. Muzete mi poradit, jak pote dort „odborne“ nakrajet? Predem mockrat dekuji

    • Martina napsal:

      Míšo, moc držíme pěsti a fandíme ti
      Krájení je ideální s velkým hladkým nožem, který nejprve namočíš do teplé vody a nakrojíš jednou vychlazený dort. Na druhý a každý další řez si nůž otřeš a znovu ponoříš do teplé vody.
      Ať ti tvoření i dort dělá radost;)

  6. Šárka napsal:

    Dobrý den, občas peču pro rodinu a známé dorty, je to takové mé odreagování. Dnes jsem poprvé zkoušela korpus podle Vás a musím říct, že lepší a nadýchanější jsem ještě neměla, už se mi chladí v lednici a těším se až do něj dám nějakou krémovou mňamku. Děkuji, že sdílíte inspirací pro ostatní

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie