Slaný koláč. Quiche. Bereme ho za typicky francouzský, ale jeho původ bychom vystopovali až v Německu. Název quiche totiž pochází z německého slona kuchen, tedy koláč. A slaný koláč je na světě. Když si poradíš se základem, který tvoří korpus z křehkého listového těsta, tak náplně už jsou variabilní. Plnit ho můžeš špenátem, kuřecím masem, slaninou, klobáskou nebo pórkem a houbami. My jsme tentokrát nachystali naši oblíbenou verzi z rychlého listového těsta zvaného „flaky“ s lososem, brokolicí a sýrem čedar.
Flaky pastry
Flaky pastry, je známé také jako rychlé listové těsto. Obsahuje méně másla a tvoří ho tak méně vrstev těsta. Obvykle se používá pro koláče, slané i sladké.
Recept na těsto na quiche
240 g hladké mouky 160 g másla (velmi studeného a nakrájeného na kostky) 30 g vody (ledové) 3 g mořské soli z Malorky *
Smíchej mouku a sůl.
Přidej velmi studené máslo nakrájené na plátky.
S pomocí prstů vše zpracuj, aniž bys úplně vmíchal máslo. Stačí ho potřít moukou.
Přidej velmi studenou vodu. Těsto zpracuj, dokud se nespojí. Pokud nedrží pohromadě, přidej pár kapek vody. Výsledné těsto je poměrně suché, ale to je to, co chceme.
Vytvaruj z něj obdélník, zafrešuj a dej na půl hodiny do lednice.
Stůl posyp moukou a těsto rozválej na dlouhý obdélník. Překládej na 3 krát (viz obrázek). Těsto otoč, otevři boky před sebou a stejné skládání opakuj ještě 2 krát. Dohromady tedy máme 3 překládání za sebou. Pokud těsto začne být příliš měkké, vlož ho do chladničky a nech vychladnout. Pozor, na zbytečné přidávání mouky. Proto dávám těsto chladit.
Zafrešuj a dej do lednice přibližně na 2 hodiny před konečným vyvalováním. Také můžeš těsto umístit do mrazáku a proces tím urychlit.
Těsto rozválíme do velikosti použité formy. (My používáme formu o průměru 25 cm a výšce 4 cm.)
Vlož s formou vychladit do mrazáku na 30 minut.
Pečeme při 180 °C tzv. metodou slepého pečení, na asi 30 minut nebo déle, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a není uprostřed propečené.
Před přidáním náplně nech koláč vychladnout.
Recept na náplň
250 g filet lososa 2 červené cibule (střední velikosti) 1/3 brokolice olivový olej Solný květ z Malorky * a pepř 150 g sýru čedar
Na rozpálené pánvi orestuj na olivovém oleji lososa, ze strany kůže asi 5 minut a masovou část asi 3 minuty.
Červenou cibuli nakrájej na malé kousky a orestuj na olivovém oleji do změknutí. Přidej brokolici nakrájenou na malé kousky a přikryj. Vař přibližně 3 minuty, dokud nebude zelenina měkká, ale ne uvařená.
Ozdobu si nech zcela vychladnout a smíchej s nakrájeným vařeným lososem.
Quiche směs
100 g žloutků 200 g šlehačky 33% 200 g mléka plnotučného 100 g tvarohu plnotučného sůl, muškátový ořech
Smíchej všechny ingredience v odměrce, přidej sůl a nastrouhaný muškátový ořech. Rozmixuj.
Pečení quiche
Po vychladnutí oblohy ozdob těsto zeleninou a lososem. Možná nevyužiješ všechnu připravenou oblohu. Potřebuješ totiž prostor pro sýr a směs na quiche, kterou jsi připravil.
Přidej nastrouhaný sýr cheddar a zalij směsí na quiche až k vršku.
Peč na 200 °C přibližně 25 – 30 minut. Záleží na tvé troubě. Hlídej si barvu koláče. Pokud by se ti zdálo, že moc tmavne, sniž teplotu v troubě.
Když zatřepeš formou s quichem a již neteče, bude dopečeno. Nech vychladnout.
SOLNÝ KVĚT z Malorky je unikátní sůl, která se získává ručním sběrem a jídlu dodá gurmánský zážitek. Patří mezi nejkvalitnějsí 100% přírodní, nerafinovanou, zdraví prospěšnou mořskou sůl na světě, nejen díky unikátním mikroklimatickým podmínkám na Malorce. Sůl je bez jakýchkoli chemických přísad, sbírá se a čistí zásadně ručně. Solný květ obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků, má 2krát více draslíku a vápníku a až 20 krát více hořčíku než běžná mořská sůl. Obsah chloridu sodného je však velmi nízký a právě proto je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Díky tomu ji lze označit za zdravou.
Náš cukrář Xavier pochází z Malorky a Solný květ zná od mládí. Vozí si ho všude s sebou. Je to přirozená součást naší kuchyně.
Více o Solném květu z Malorky najdeš na Natural Mallorca. S kódem: SWEETFLOW máš od nás 10% slevu na celý nákup.
Víme také jak na klasické listové těsto. Vytvářet z něho pak můžeš jak slané, tak sladké kreace.