Quiche s lososem, brokolicí a sýrem čedar

27.8. 2021Michaela3295x0

Slaný koláč. Quiche. Bereme ho za typicky francouzský, ale jeho původ bychom vystopovali až v Německu. Název quiche totiž pochází z německého slona kuchen, tedy koláč. A slaný koláč je na světě. Když si poradíš se základem, který tvoří korpus z křehkého listového těsta, tak náplně už jsou variabilní. Plnit ho můžeš špenátem, kuřecím masem, slaninou, klobáskou nebo pórkem a houbami. My jsme tentokrát nachystali naši oblíbenou verzi z rychlého listového těsta zvaného „flaky“ s lososem, brokolicí a sýrem čedar.

quiche s lososem recept

Flaky pastry

Flaky pastry, je známé také jako rychlé listové těsto. Obsahuje méně másla a tvoří ho tak méně vrstev těsta. Obvykle se používá pro koláče, slané i sladké.

Recept na těsto na quiche

240 g hladké mouky 
160 g másla (velmi studeného a nakrájeného na kostky) 
30 g vody (ledové) 
3 g mořské soli z Malorky *

  • Smíchej mouku a sůl.  
  • Přidej velmi studené máslo nakrájené na plátky.
  • S pomocí prstů vše zpracuj, aniž bys úplně vmíchal máslo. Stačí ho potřít moukou.
  • Přidej velmi studenou vodu. Těsto zpracuj, dokud se nespojí.  Pokud nedrží pohromadě, přidej pár kapek vody. Výsledné těsto je poměrně suché, ale to je to, co chceme.
  • Vytvaruj z něj obdélník, zafrešuj a dej na půl hodiny do lednice.
  • Stůl posyp moukou a těsto rozválej na dlouhý obdélník. Překládej na 3 krát (viz obrázek). Těsto otoč, otevři boky před sebou a stejné skládání opakuj ještě 2 krát. Dohromady tedy máme 3 překládání za sebou. Pokud těsto začne být příliš měkké, vlož ho do chladničky a nech vychladnout. Pozor, na zbytečné přidávání mouky. Proto dávám těsto chladit.
  • Zafrešuj a dej do lednice přibližně na 2 hodiny před konečným vyvalováním. Také můžeš těsto umístit do mrazáku a proces tím urychlit.
  • Těsto rozválíme do velikosti použité formy. (My používáme formu o průměru 25 cm a výšce 4 cm.)
  • Vlož s formou vychladit do mrazáku na 30 minut.
  • Pečeme při 180 °C tzv. metodou slepého pečení, na asi 30 minut nebo déle, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a není uprostřed propečené.
  • Před přidáním náplně nech koláč vychladnout.

Recept na náplň

250 g filet lososa
2 červené cibule (střední velikosti)
1/3 brokolice
olivový olej
Solný květ z Malorky * a pepř
150 g sýru čedar

  • Na rozpálené pánvi orestuj na olivovém oleji lososa, ze strany kůže asi 5 minut a masovou část asi 3 minuty.
  • Červenou cibuli nakrájej na malé kousky a orestuj na olivovém oleji do změknutí. Přidej brokolici nakrájenou na malé kousky a přikryj. Vař přibližně 3 minuty, dokud nebude zelenina měkká, ale ne uvařená.
  • Ozdobu si nech zcela vychladnout a smíchej s nakrájeným vařeným lososem.

Quiche směs

100 g žloutků
200 g šlehačky 33%
200 g mléka plnotučného
100 g tvarohu plnotučného
sůl, muškátový ořech

Smíchej všechny ingredience v odměrce, přidej sůl a nastrouhaný muškátový ořech.
Rozmixuj.

Pečení quiche

  • Po vychladnutí oblohy ozdob těsto zeleninou a lososem. Možná nevyužiješ všechnu připravenou oblohu. Potřebuješ totiž prostor pro sýr a směs na quiche, kterou jsi připravil.
  • Přidej nastrouhaný sýr cheddar a zalij směsí na quiche až k vršku. 
  • Peč na  200 °C přibližně 25 – 30 minut. Záleží na tvé troubě. Hlídej si barvu koláče. Pokud by se ti zdálo, že moc tmavne, sniž teplotu v troubě.
  • Když zatřepeš formou s quichem a již neteče, bude dopečeno. Nech vychladnout.
  • Servíruj třeba se zeleninovým salátem.

*Solný květ z Malorky

SOLNÝ KVĚT z Malorky je unikátní sůl, která se získává ručním sběrem a jídlu dodá gurmánský zážitek. Patří mezi nejkvalitnějsí 100% přírodní, nerafinovanou, zdraví prospěšnou mořskou sůl na světě, nejen díky unikátním mikroklimatickým podmínkám na Malorce. Sůl je bez jakýchkoli chemických přísad, sbírá se a čistí zásadně ručně. Solný květ obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků, má 2krát více draslíku a vápníku a až 20 krát více hořčíku než běžná mořská sůl. Obsah chloridu sodného je však velmi nízký a právě proto je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Díky tomu ji lze označit za zdravou.

Náš cukrář Xavier pochází z Malorky a Solný květ zná od mládí. Vozí si ho všude s sebou. Je to přirozená součást naší kuchyně.

Více o Solném květu z Malorky najdeš na Natural Mallorca. S kódem: SWEETFLOW máš od nás 10% slevu na celý nákup.

Víme také jak na klasické listové těsto. Vytvářet z něho pak můžeš jak slané, tak sladké kreace.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.