Borůvkový cheesecake

1.6. 2020Michaela5274x0

Cheesecake je dezert dvou vrstev. Jedna je tvořena krustou z rozdrobených sušenek, druhá vrstva je sýrová. Existují pečené i nepečené variace. Obě mají své kouzlo.

Borůvkový cheescake

Recept na 6 kousků

Korpus


135 g rozdrcených sušenek (tip: Použít můžete i zbytky lineckého těsta.)
55 g rozpuštěného másla
10 g javorového sirupu
10 g mléčné čokolády

Na jednu porci vychází přibližně 30 – 34 g směsi.

Mléčnou čokoládu rozpusťte na vodní lázně.
Sušenky, rozpuštěné máslo a javorový sirup smíchejte v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem.
Na konci přidejte rozpuštěnou mléčnou čokoládu a propracujte.

Připravte kroužky nebo formičky na podnos s pečícím papírem a vložte dortovou folii (Kam? Dovnitř, kolem prstence, aby se při vyjmutí prstence nezachytila).
Rozdělte si sušenkovou směs na 6 dílů a vložte ji do formiček. Zarovnejte, aby bylo těsto uvnitř ploché. Nechte v lednici zatuhnout a připravte si zatím borůvkovou náplň.

Tvarohovo-borůvková náplň

250 g borůvek nebo borůvkového pyré
180 g sýru Philadelphia
48 g zakysané smetany
100 g bílé čokolády
15 g portského vína
2 plátky želatiny

Rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni (Abyste ji nespálili, neměla by být teplota vyšší než 45 °C).
Namočte želatinu do studené vody a dejte do lednice.
Rozmixujte borůvky až do pěkně hladké pasty.
Přidejte sýr a zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
Za stálého míchání přidejte bílou čokoládu (Bílá čokoláda by měla být horká a měla by vzniknout pěkná hladká pasta).
V malém hrnci zahřejte portské téměř do bodu varu (nevařte).
Vytlačte vodu z želatiny a přidejte ji do horkého portského a rozpusťte.
Rovnoměrně, za stálého míchání přidejte do sýrové náplně.
Nalijte do formy. (Přibližně 90 – 95 g na jednu formu)
Nechte ztuhnout v lednici alespoň 4 hodiny.

Borůvkový džem

250 g borůvek
25 g cukru krupice
1 citron

Přiveďte k varu borůvky s cukrem.
Snižte teplotu a vařte. Když teplota klesne zhruba na polovinu, míchejte pravidelně, aby se směs nespálila. Přidejte několik kapek citronové šťávy.
Otestujte tuhost na talířku. Umístěte trochu džemu na talíř, nakloňte a zjistěte, zda není příliš tekutý.
Počkejte než trochu vychladne a ještě teplý (kolem 60 °C) rozdělte na každý tvarohový koláč.
Před podáváním nechte úplně vychladnout.
Ozdobte borůvkami. Můžete dozdobit také čokoládovou ozdobou dle své fantazie.

Chceš vyzkoušet i další minidezerty? Jsou rozhodně v kurzu:) Sweet Tapas minidezerty, online kurz pod vedením profesionálního cukráře Xaviera.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.