Slaná inspirace

25.10. 2020Michaela1384x0

Jde to i jinak! Na slano. Tyto dva ověřené recepty milujeme. Jejich varianty pak jsou nekonečné. Vycházíme z poctivé cukrařiny (nebo pekařiny, chcete-li), ze dvou dokonalých laminovaných těst. Podělíme se o plněný Croissant a slaný závin z listového těsta.

Croissant plněný Crème fraîche a uzeným lososem

plněný croissant

Croissant je skvělý. Hodí se nasladko, ale dá se servírovat i naslano. Ideální třeba ke svačině nebo jako oběd. My nepohrdneme ani brunchem nebo večeří.

Recept na 10 – 11 kusů croissantů
420 g hladké mouky
60 g cukru krupice
25 g sušeného mléka (s obsahem tuku 3,5%)
45 g másla
22 g vajec
70 g mléka plnotučného
90 g drceného ledu
22 g droždí
10 g soli

+ kostka másla (250 g)

Na potření:
Zbytek vajec + 1 žloutek + 20 g smetany

Jak na domácí francouzský Croissant tě naučíme v online kurzu.

croissanty

Jak na tuto náplň?

  • Crème fraîche (u nás najdete tučnější zakysanou smetanu)
  • (varianty s tvarohem nebo lučinou jsou také výborné)
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • pažitka
  • uzený losos
  • polníček

Ze zakysané smetany, soli, pepře, citronu a pažitky vytvoř lahodnou pomazánku, která bude základ. Tu pak naneseš na rozkrojený Croissant a položíš plátky uzeného lososa a polníček.

Naše oblíbené varianty:

  1. Šunka a sýr (zapečené)
  2. Slanina, sýr a rajče
  3. Máslo, sýr, vejce natvrdo, okurka

A co u vás máte rádi?

Závin z listového těsta se špenátem a kozím sýrem

závin se špenátem a kozím sýrem

Listové těsto (1 dávka, recept na cca 700g)

Listové těsto

  • 140 g hladké mouky
  • 21 g měkkého másla
  • 30 g žloutků
  • 3 g soli
  • 45 g vody

Kostka másla

  • 140g másla (chlazeného)
  • 60 g hladké mouky

Jak na domácí křehké listové těsto ti ukážeme v našem kurzu.

Náplň

  • 800 g špenátu
  • 1 cibule 
  • 100 g kozího sýru
  • 150 g tvarohu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • pepř
  • sůl
  • citron


Cibuli osmaž a přidej špenát. Jak směs vychladne, vymačkej z ní přebytečnou vodu. Přidej 150 g tvarohu, 1 vejce, sůl pepř a trochu citronové šťávy. Umísti doprostřed listového těsta a přidej 100 g kozího sýru nakrájeného na malé kousky a posypej pokrájenými vlašskými ořechy. Poté potři rozšlehaným vaječným žloutkem. Peč na 160°C po dobu 50 minut.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie