Tarte Tatin, kouzlo nechtěného

17.10. 2020Michaela2260x0

Říkáš si proč kouzlo nechtěného? Tento francouzský koláč se zrodil tak trochu omylem. Majitelka francouzského hotelu Stéphanie Tatin se povedlo (nebo nepovedlo) trochu více opéct jablka do klasického jablečného koláče a tak jako chytrá žena hledala praktické řešení. Na jablka položila těsto, koláč dala péct do trouby obráceně, tak aby se již tak opečená jablka nepřipálila. A voilà! Jeden ze skvostů francouzské kuchyně byl na světě…Tarte Tatin.

Ingredience na listové těsto  
Těsto

140 g hladké mouky
21 g měkkého másla
30 g žloutků
3 g soli
45 g vody 

Kostka másla
140 g másla (chlazeného)
60 g hladké mouky

Překládáme třikrát (4/3/3) a pozor, dodržet 30 minut v mrazáku mezi každým překládáním. Více o technice listového těsta je tady.

Jak na Karamel
150 g cukru krupice 
30 g vody 
50 g másla 
2 g hrubé soli

  • Udělej rychlý karamel (jen z cukru). 
  • Když je karamel krásně hnědý přilej vodu a míchej dřevěnou lžící. 
  • Přidej studené máslo a míchej, dokud se úplně nepropojí. 
  • Přidej sůl, míchej a rychle přelij do omáčkové pánve, než příliš zchladne. Rovnoměrně rozetři, otáčením omáčkové pánve. Pokud to jde ztěžka, můžeš trochu zahřát. Nech vše vychladnout. Omáčková pánev musí sedět velikostně do trouby. Měla by mít průměr přibližně 28 cm.

Jablka navrch

  • 12 kousků jablek. Záleží na jejich velikosti. 
  • Použij jablka podobné velikosti. Oloupej je a nakrájej na čtvrtiny. 
  • Umísti je na karamel, který je rozprostřen po celé pánvi. Udělej 3 řádky. 
  • Peč na 180 °C 20 minut, aby jablka změkla. 
  • Nech vychladnout, než začneš umísťovat těsto. 
Tarte Tatin

Těsto 

  • Vyválej těsto delší, než je omáčková pánev a vykroj nebo vyřízni kruh o průměru 32 cm (pokud máš pánev 28 cm). Těsto má mít tloušťku 1,5 cm. 
  • Dej do mrazáku na 20 minut.
  • Umísti těsto na koláč a zatlač dolů kolem okrajů. 
  • Ořízni přebytečné těsto, ať je jen 1 cm nad okraj jablek. 
  • Propíchej těsto vidličkou. 
  • Peč  na 175 °C přibližně 25 minut. 
  • Nech hodinu chladnout než otočíš Tatin. Při otáčení se může vylít trochu vody z jablek.  Nevyhazuj tuhle výbornou šťávu. Ještě ji použijeme. 

Glazura

80 g neutral miroir glaze
Zbylá zkaramelizovaná šťáva z pečení a trochu vody

  • Vař a nech zredukovat, dokud nedostaneš krásnou džemovou konzistenci. 
  • Potři celý Tatin vařícím džemem. Pokud je příliš hustý, přidej trochu vody a zahřej znovu.
Tarte Tatin

Servíruj teplé.


Bon appétit!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie