Recept by @elispaci
Piškot
4 vejce
120 g cukru krupice
120 g hladké mouky (případně 100g mouky a 20g kakao pro kakaový korpus)
4 lžíce oleje
Čokoládová ganache
150 g smetany+150 g hořké čokolády
nebo
50 g smetany+50 g bílé čokolády+40 g pistáciového másla
Malinové compoté
150 g malinového pyré+20 g cukru krupice+4 g pektinu NH+½ lžičky citronové šťávy
Případně hrst čerstvých či mražených malin
Karamel
100 g cukru krupice+35 g vody+80 g smetany+30 g másla (případně sůl na slaný karamel)
Poleva
Rozpuštěná čokoláda s trochou kakaového másla či oleje (případně doředit dle konzistence)
Postup:
Nejlépe den předem si připravíme náplň – buď karamel (normální, slaný nebo ochucený, kdy vyměníte část smetany za ovocné pyré) nebo ovocný vklad, v tom případě malinové compoté. Na malinové compoté si zahřejeme malinové pyré a vedle v misce smícháme cukr s NH pektinem. Po zahřátí vmícháme cukrovo-pektinovou směs a přivedeme k varu, přidáme citronovou šťávu a znovu přivedeme k varu. V závěru vmícháme čerstvé maliny a hned odstavíme. Pokud jsme použili mražené, chviličku ještě provaříme na plameni, aby se vyvařila přebytečná voda ze zmrzlého ovoce. Takto připravené compoté přendáme do misky, překryjeme fólií “na dotyk” a necháme do druhého dne v lednici zatuhnout.
Karamel připravte z vody a cukru na mírném plameni, po zkaramelizování vmíchejte teplou smetanu. Nakonec mimo oheň vmíchejte kousky studeného másla a stejně jako compoté nechte přes noc v lednici.
Korpusy v těchto receptech jsou zvolené ty nejjednodušší piškoty. Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky, ty vyšleháme s postupným přidáváním cukru do pevného sněhu. Nakonec stěrkou zašleháme po jednom žloutky na střídačku s lžící oleje. Jako poslední pak prosátou moukou (případně s kakaem, mletou vanilkou, citronovou kůrou, skořicí nebo jakýmkoliv jiným ochucením korpusu). Korpusy pečeme ve vyšším plechu/pekáčku na 180°C do zlatova a vyzkoušíme jejich propečení špejlí, podle výšky korpusu to bude trvat 25-35 minut. Po upečení korpusy necháme vychladnout a natrháme do misky na malé kousky.
Na ganache si jen opatrně povolíme čokoládu po pár sekundách v mikrovlnce či na vodní lázni, zalijeme smetanou přivedenou pod bod varu a promixujeme tyčovým mixérem. Pokud přidáváme i oříškovou pastu, zamixujeme ji do ganache až v tomto kroku. Necháme lehce zchladnout při pokojové teplotě, nalijeme ke kouskům korpusu a pořádně promícháme a promačkáme. Po promíchání vyzkoušíme, zda nám z těsta s krémem lze tvarovat kuličky, pokud by směs byla ještě hodně suchá a sypká, bude potřeba trochu ganache ještě přidělat.
Předpřipravenou dortovou směs (korpus+ganache) natlačíme do připraveným formiček na cakepops a uprostřed vytvoříme místo, kam pomocí cukrářského pytlíku dáme ovocný či karamelový vklad. Uzavřeme zbytkem těstíčka, nezapomene na dřevěná dřívka a necháme zmrazit minimálně přes noc.
Na namáčení rozpustíme čokoládu s trochou kakaového másla či oleje do konzistence, aby se vám poholdně namáčelo, což bude pro každou čokoládu trochu jiné. Pozor, pokud budete chtít dělat polevu s kakaovým máslem, rozehřejte si ho dříve než čokoládu, rozehřívá se delší dobu a mohli byste tak čokoládu spálit. Čokoládovou polevu si dáme do vyšší sklenice a postupně namáčíme jednotlivé cakepops, necháme okapat, setřeme přebytečnou čokoládu na spodní straně o hranu sklenice a okamžitě zdobíme, než čokoláda zcela zatuhne. Zdobení může být nejrůznější a je vše jen na vaší fantazii.
Cakepops necháme přijít k sobě a můžeme vychutnávat! Dobrou chuť!