Na bezinkový sirup potřebuješ:
60 ks květenství bezu
6 l vody
6 kg cukru krupice
12 dkg kyseliny citrónové
Postup:
Nasbírané květenství bezu louhuj 24 hodin ve vodě. Na 60 ks květenství potřebuješ 6 l vody. Druhý den přeceď květy (ideálně přes plátýnko). Přidej cukr a přiveď k varu. Přidej kyselinu citronovou. Povař. Přes plátno naplň lahve.
Tip: Někdo přidává navrch kapku alkoholu, aby limonáda déle vydržela. (Nám vždy krásně vydržel i podle receptu bez kapky alkoholu.) Po otevření udržuj v lednici.
Jak konzumovat? Ideálně s plátkem citronu, ledem a sodovkou v létě. Domácí limonáda, jak se patří. V chladných dnech zahřejte sirup spolu s vodou a přidej plátek citronu, pomeranče, kousek zázvoru.