Receptura na 12 Brioches Suisse
Těsto si připravíme večer na druhý den.
Pâte à brioche ingredience
375 g hladké pšeničné mouky
38 g cukru krupice
7 g soli
12 g čerstvého droždí
3 ks vajec, pokojové teploty (velikost M)
75 g mléka (cca 30 °C)
160 g másla (vyndej z lednice 30 minut dopředu)
Postup na těsto na brioche:
Všechny ingredience smíchej dohromady, kromě másla. Dávej pozor, aby droždí nepřišlo do kontaktu se solí. Míchej v robotu hákem přibližně 7 minut na první rychlost. Zvyš rychlost a míchej dalších 5 minut na dvojku. Přidej máslo (nakrájené na kousky) a míchej na jedničku asi 5 minut, dokud se máslo nezapracuje do těsta. Těsto by mělo být pružné, a trochu lepivé. Těsto přendej do misky, zafrešuj, tedy přikryj potravinovou fólií, a nech fermentovat přes noc v lednici.
Ráno
Crème pâtissière ingredience:
250 g mléka
1 lžička vanilkového prášku (můžou být také semínka z vanilkového lusku)
50 g cukru krupice
28 g kukuřičného škrobu
3 ks žloutků (vejce velikost M)
35 g másla
+ hořká čokoláda 55%, pecičky: 100 – 150 g na posypání
+ 1 vejce na potření
Postup na krém:
Rozkroj příčně vanilkový lusk a odstraň nožem zrníčka, která spolu s luskem vložíš do mléka. (Pokud nepoužíváš lusk, přidej lžičku kvalitního vanilkového prášku do mléka.) Přidej polovinu cukru krupice a přiveď k varu. Přikryj a nech vyluhovat asi 20 minut. Poté vyndej vanilkový lusk. Smíchej žloutky, kukuřičný škrob a zbytek cukru. Vyšlehej do pěny.
Znovu vař mléko. Do žloutkové směsi přidej polovinu vroucího mléka. Udělej to pomalu a neustále míchej. Když se zbývající mléko vaří, přidej k němu žloutkovou směs a vař na středním stupni po dobu 3 – 4 minut. Energicky šlehej od rohů a dělej kruhy směrem do středu. Přendej směs do mísy a šlehej v robotu dokud nevychladne. Při teplotě 50 °C přidej studené máslo nakrájené na kousky a pokračuj ve šlehání, dokud se vše dobře nepropojí. Po uvaření krém přendej do robota a šlehej asi 15 minut, dokud není vychlazený.
Další postup sestavení:
Vyndej těsto na brioche z lednice. Pracovní plochu posyp moukou a polož těsto. Vyválej obdélník 50 x 30 cm, a pak přendej na pečící papír. Na polovinu těsta (50 x 15 cm) rozetři crème pâtissière, nech volný okraj asi 1 cm. Tu mezeru potři vodou. Crème patissière posyp čokoládovými pecičkami a přelož horní část směrem dolů. Uzavři a dej na 30 minut do mrazáku. Pokud se těsto nevejde, překroj na polovinu (dvakrát 25 x 15 cm).
Když je těsto vychlazené, zařízni okraje, aby byly čisté obdélníky a nakrájej obdélníky o 4 cm širší. Uděláš 12 porcí, cca 80 g každá. Raději rozděl kousky na 2 plechy (domácí plechy).
Přikryj fólií a nech asi hodinu a půl až 2 hodiny vykynout. Předehřej troubu na 200 °C.
Brioches suisse potři vejcem a peč při 200 °C 5 minut, pak sniž na 180 °C a peč dalších 10 – 12 minut. Nech vychladnout na plechu.