Na 20 ks, pekáč cca 25×35 cm
SUROVINY:
100 g změklého másla
60 g cukru krupice
3 žloutky
6 g růžové himálajské soli
strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 vanilkový cukr (20 g)
20 g čerstvého droždí
15 g medu
200 g hrubé mouky
300 g vlahého plnotučného mléka
300 g hladké mouky 00
NA DOKONČENÍ:
50 g rozpuštěného sádla
20 g rozpuštěného másla + 20 g rumu na potření buchet po upečení
tvarohová nádivka
čerstvé nebo mražené lesní borůvky
pudrový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na posypání
POSTUP:
V míse od robota si připrav omládek z rozdrobeného čerstvého droždí, medu, vlahého mléka a hrubé mouky. Vše dobře promíchej a nech cca hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
V další míse utři do krémové konzistence změklé máslo, cukr, žloutky a vanilkový cukr. Tuto směs přidej k vykynutému omládku. Přidej strouhaný muškátový oříšek, sůl, strouhanou kůru z citronu, přisyp hladkou mouku a těsto dobře vypracuj do hladka v robotu s hnětacím hákem. Trvá to asi 20 minut. Vypracované těsto nech přikryté utěrkou v teple vykynout do dvojnásobného objemu. Po vykynutí těsto sraz a nech opět vykynout.
Pak těsto rozděl na poloviny a z každé postupně utvoř 10 buchet. Nejdříve každý kousek těsta rozmáčkni dlaní na placku (uprostřed může být silnější), doprostřed dej dvě lžičky nádivky, poklaď borůvkami a uzavři tak, že vždy spoj protilehlé konce těsta, aby ti náplň nevytekla. Buchty dobře uzavři, dopřej jim koupel v rozpuštěném sádle a skládej je na vymazaný pekáč. Přikryj je utěrkou a nech v teple vykynout přibližně hodinu. Musí zvětšit objem a být nadýchané. Poté je vlož do vyhřáté horkovzdušné trouby na 180 °C, teplotu ihned sniž na 160 °C a peč asi 30 minut. Po upečení pomocí prkýnka buchty obrať a odstraň pekáček. Po vychladnutí pocukruj pudrovým cukrem s vanilkou.
TVAROHOVÁ NÁDIVKA:
250 g měkkého plnotučného tvarohu v alobalu (Jaroměřický)
150 g měkkého plnotučného tvarohu v kelímku
1 vejce (velikost M)
80 g cukru krupice
2 g mleté vanilky
4 kapky citronového oleje Just nebo kůra z 1/2 bio citronu
20 g maizeny (kukuřičný škrob)
20 g rumu
TIP: Víš, že borůvky se mají rády i s mákem? Přidej do tvarohové náplně 40 g mletého máku a 2 g mleté skořice. Získáš tak neotřelou originální náplň, které se říká „šiml“.