Jedlé dárky

13.11. 2020Michaela14766x5

Nejlepší dárky jsou ty, které jsou od srdce a někdo by řekl ty, které jsou dárcem vyrobené nebo ty, které se dají sníst. My jsme minule z lásky darovali například domácí nutellu, marmeládu, chutney, cukroví nebo slaný karamel. A balení takových dárků? Je vlastně jednoduché a tvořivé. Pěkná sklenička, vkusná přízdoba, kartička s věnováním a pod tím vším je TVŮJ podpis.

Domácí Nutella

domácí nutella

Ingredience
150 g lískových oříšků
90 g cukru krupice
140 g hořké čokolády
40 g vody

390 g salka
40 g slunečnicového oleje
35 g kakaa

  • Opraž lískové oříšky v troubě na 160 °C po dobu 8 minut.
  • Sundej slupky třením. Pomoz si utěrkou.
  • Z cukru vytvoř karamel. Jakmile zhnědne, přidej lískové oříšky a míchej na nízkou teplotu. Vyndej na silikonovou podložku a nech vystydnout.
  • Smíchej nad vodní lázní čokoládu, kakao, salko, vodu a olej.
  • Dej lískové oříšky do mixéru a rozmixuj je na pastu.
  • Postupně přidávej čokoládovou směs.
  • Celou směs ještě promačkej přes síto.
  • Dej do čisté sklenice.

Slaný karamel ve skleničce

Ingredience na slaný karamel
280 g cukru krupice
160 g smetany 33%
200 g másla
2 g solný květ z Malorky

  • Připrav si cukr v jednom hrnci a smetanu dej do druhého.
  • Na střední stupeň rozpusť cukr. Mezitím zahřívej smetanu.
  • Když se cukr začne rozpouštět, míchej od krajů hrnce ke středu.
  • Jakmile se z karamelu začne kouřit a hnědne, nalij na něj na několikrát horkou smetanu.
  • Míchej metličkou nebo stěrkou, která vydrží vysoké teploty.
  • Když je celá smetana začleněna, nech povařit 20 – 30 vteřin, aby se cukr úplně rozpustil.
  • Proceď přes cedník.
  • Vyčkej 5 – 10 minut než začleníš máslo. Nemělo by to mít více než 80°C.
  • Přidej máslo nakrájené na kostky a zamíchej metličkou.
  • Přidej hrubou sůl.
  • Karamel nalej do skleničky s uzávěrem.
  • Skladuj v chladu.

Více o Solném květu najdeš na Natural Mallorca, kde si můžeš vyzkoušet unikátní Solný květ z Malorky s 10% slevou s kódem: SWEETFLOW

Křupavá granola

granola

Ingredience na 2 kg granoly:
1 kg ovesných vloček
100 g plátků mandlí
100 g vlašských ořechů
150 g lískových ořechů
100 g slunečnicová semínka
40 g sušeného mléka
150 g másla
220 g medu
80 g rozinek
80 g brusinek
100 g kokosových plátků
80 g sušených švestek

  • Vločky, plátky mandlí, vlašské ořechy, lískové ořechy, slunečnicová semínka a sušené mléko smíchej dohromady. Rozpusť máslo a med. Med musí být v másle prolnutý.
  • Přidej vločky. Všechno smíchej.
  • Rozsyp na několik plechů, aby vznikla tenká vrstva, která se propeče. Peč na 170 stupňů po dobu 12 až 15 minut do zlatavé barvy.
  • Když směs vychladne přidej plátky kokosu, rozinky, brusinky a sušené ovoce.
  • Nandej do skleniček nebo papírových pytlíčků.

Ingredience můžeš měnit, přidávat, dle chuti a preferencí obdarovaného: pekanové ořechy, mandle, goji, různé druhy sušeného ovoce aj.

A využít můžeš také naše dárkové poukazy. Jedlé dárky v různých podobách:)

Komentáře
  1. Kateřina napsal:

    Zdravím, už vyzkoušela slaný karamel a nutelou se nechám inspirovat na dárky. Jediné, co mi vrtá hlavou je, jak dlouho vydrží? Díky, Katka

    • Martina ze Sweet Flow napsal:

      Katko, děkujeme za praktický dotaz. Oboje vydrží cca 1 měsíc. Když jsme dárky tvořili, dělali jsme je s ohledem na datum předání a raději jsme obdarovaným napsali lísteček s trvanlivostí. Ale nakonec potřeba nebyl, protože dárečky zmizely kouzelnou rychlostí:-)

  2. Lidka napsal:

    Zdravím, děkuji za vynikající recepty – bohužel jsem je objevila až po Vánocích – ale hlavu si z toho nelámu, určitě přijdou vhod kdykoliv během roku. Jupííí 🙂

  3. Martina napsal:

    Ahoj, prosím miesto salka na nutelu by som mohla použiť niečo čo je trošku zdravšie? Ďakujem

    • Martina napsal:

      Krásný den, Marti, Salko tam je kvůli konzistenci. Můžete případně vynechat a přidat více vody a udělat cukrový rozvar. Ve Francii například máme Salko bez cukru,tady bohužel není…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.