Kořeněná pomerančová marmeláda

22.11. 2021Michaela3612x0

Marmelády z citrusů jsou především britskou doménou. Neobvyklá chuť v sobě spojuje sladkost, hořkost i nakyslost. Hodí se na tousty nebo palačinky, ale my ji milujeme třeba k sýrům. Zvláštní akcent jí dodává použité koření a citronová šťáva. Přidat lze i zázvor nebo trochu whisky. Tradiční anglický recept nepoužívá želírovací cukr, ale pomeranče se u něj vaří 4 hodiny. My tu ale máme rychlejší variantu.

recept pomerančová marmeláda

Ingredience na 4 sklenice marmelády:
1 kg pomerančů (BIO ideálně)
500 g želírovacího cukru
2 citrony
4 hřebíčky
celá skořice nebo 1 lžička sypané
1 lžička kardamonu v prášku

Postup:

Nastrouhej si trochu kůry z jednoho pomeranče na hrubém struhadle. Nudličky ostrouhané kůry si dej bokem do misky. Všechny pomeranče oloupej tak, aby na nich bylo co nejméně bílé blány. Oloupané pomeranče pokrájíš na větší kousky. Zbavíš je všech semínek. Dvě třetiny pomerančů rozmixuj nahrubo. Nasyp je do většího hrnce. Vmíchej do nich želírovací cukr. Zbylé pomeranče nakrájej na malé kousky a přidej je do hrnce k ostatním rozmixovaným. Vymačkej šťávu z citronů a nalej ji k pomerančům. Přidej koření: hřebíček, skořici a kardamon. 
Dej vařit. Za stálého míchání vše přiveď k varu. Vař 10 – 15 minut, dokud nevznikne ta správná marmeládová konzistence.

recept kořeněná pomerančová marmeláda

Jak vyzkoušet hustotu? Dej kapku na talířek. Počkej až marmeláda vychladne a uvidíš, zda nestéká a drží tvar.

Ještě horkou marmeládu plníš do sklenic. Zavři víčkem a postav dnem nahoru. Konzervovat nemusíš, protože marmeláda obsahuje dostatek cukru, který konzervaci zajistí.

Chuť a barvu marmelády ovlivňuje také typ pomerančů, s kterými pracuješ.

Užij si tvou pomerančovou marmeládu.

Míša ze Sweet Flow

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.