Recept na 22-24 ks
SUROVINY:
500 g hrubé mouky
280 g plnotučného mléka
50 g změklého sádla
20 g čerstvého droždí
10 g medu
30 g cukru krupice
5 g růžové himálajské soli
2 vejce (velikost M)
cca 500 g čerstvých lesních borůvek
POSTUP:
V míse od robota rozmíchej droždí s medem, přilij vlažné mléko, přisyp 200 g mouky a vymíchej do hladka. Omládek nech 30 minut v teple kynout. Přidej zbylou mouku (300 g) s ostatními surovinami a v robotu s hnětacím hákem vypracuj hladké řidší nelepivé těsto. Hrubé mouce trvá déle, než pořádně nasaje tekutinu a v těstě se začne rozvíjet lepek, tudíž hnětej tak dlouho, než těsto dostatečně zpevní a začne se odlepovat od stěn mísy. Bude to trvat asi 20 minut. Těsto pomoučni trochou mouky a nech ho přikryté utěrkou v teple kynout do dvojnásobného objemu asi 45 minut. Vykynuté těsto rozděl na 22-24 dílků (podle žádané velikosti knedlíků). Na dostatečně pomoučněném vále každý kousek postupně roztáhni do placek, dostatečně naplň borůvkami a zabal podobně jako buchty. Připravené knedlíky nech ještě chvíli dokynout. Do hrnce dej asi 3 cm vody, napařovák na knedlíky a na něj papír na pečení vystřihnutý do kruhu o něco málo větší, než je plocha napařováku. Papír potři trochou oleje. Vodu přiveď k varu a poté na pařák umísti podle velikosti 3-4 knedlíky dále od sebe. Přiklopené vař v páře 7-8 minut. Hotové knedlíky opatrně vyjmi na máslem pomazaný plech a vidličkou propíchni. Takto postupně uvař všechny knedlíky. Během vaření nezapomínej dolévat vodu.
Servíruj ideálně s měkkým nebo strouhaným tvrdým tvarohem, zakysanou smetanou, přelité máslem a bohatě pocukrované moučkovým cukrem se skořicí. Knedlíky můžeš také přelít borůvkovým žahourem. Jeho příprava je následující.
Borůvkový žahour
SUROVINY
220 g lesních borůvek
40 g vody
110 g smetany 33%
40 krupicového cukru
20 g másla
10 g kukuřičného škrobu
20 g rumu
šťáva a kůra z 1/2 bio citronu
2 g mleté skořice
POSTUP
Skořici, cukr, smetanu, citronovou kůru se šťávou a máslo povař v malém rendlíku spolu s borůvkami. Borůvky není nutné příliš rozvařit. Směs zahusti škrobem, který předem rozmíchej ve vodě s rumem. Při stálém míchání žahour povař do zhoustnutí. Můžeš ho okamžitě použít.
Nech svou vášeň pro pečení👩🍳 rozkvést a přihlas se ke komunitě Hero Hero. Najdeš u nás recepty, video postupy, tipy, rady, inspirativní příběhy a exkluzivní slevy. Jen za 99 Kč💰 měsíčně. 👉