Recept na linecké těsto
200 g hladké mouky
105 g másla
50 g moučkového cukru
40 g vajec
1 g soli
Smíchej mouku, moučkový cukr, sůl a máslo (mělo by být středně měkké). V robotu směs zpracuj pomocí stromečku, dokud nevznikne drobenková struktura. Přidej vejce a mixuj dokud se směs nepropojí. Na pracovní ploše vyválej těsto do tvaru obdélníku (je to tvar jednodušší na válení). Dej do lednice alespoň na hodinu.
Zatuhlé těsto z lednice vyndej a znovu vyválej, vlož do koláčové formy (ráfek o průměru 24 cm). Lehce pomačkej ke krajům a zakroj přečnívající okraje.
Těsto s formou dej alespoň na pár hodin do lednice (my ho necháváme v lednici vždy přes noc). Můžeš ho dát také na 1 hodinu do mrazáku. Před pečením nezapomeň propíchat těsto vidličkou. Pečeme na 170 °C po dobu 20 – 25 minut. Během pečení pootoč, aby se vše upeklo rovnoměrně. Těsto musí být jen napůl dozlatova upečené. Ještě budeš dopékat těsto s náplní a příliš by dalším pečením ztmavlo. Nech těsto po pečení vychladnout a zatím si připrav náplň.
Náplň slaný karamel
150 g cukru krupice
240 g šlehačky
2 g solného květu z Malorky*
150 g másla
80 g žloutků
100 g vajec
Ve vyšším hrnci si z cukru připrav karamel. V dalším hrnci zahřej šlehačku téměř až k bodu varu. Jemně promíchej cukr směrem ze stran dovnitř. Při výrobě karamelu se cukru moc nedotýkej. Nech jej raději roztát. Jen dohlížej, aby se nespaloval po stranách. Když je karamel hnědý, začne se z něj kouřit a v této chvíli opatrně a postupně nalévej horkou smetanu a míchej metličkou. Nech vše vařit, dokud se karamel úplně beze zbytku neroztaje.
Přendej do robotu a šlehej, dokud nevychladne na 70 – 80 °C.
Přidej solný květ a máslo, chlazené a nakrájené na kostky. Když je máslo úplně zpracované přidej vejce i žloutky.
Nalej náplň do korpusu lineckého těsta a peč na 190 °C asi 15 až 20 minut. Prostředek musí být pevný a upečený. Neměl by se hýbat, když ho vyndáš z trouby. Koláč nech vychladnout a připrav si finální polevu.
*Solný květ z Malorky
SOLNÝ KVĚT z Malorky je unikátní sůl, která se získává ručním sběrem a jídlu dodá gurmánský zážitek. Patří mezi nejkvalitnějsí 100% přírodní, nerafinovanou, zdraví prospěšnou mořskou sůl na světě, nejen díky unikátním mikroklimatickým podmínkám na Malorce. Sůl je bez jakýchkoli chemických přísad, sbírá se a čistí zásadně ručně. Solný květ obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků, má 2krát více draslíku a vápníku a až 20 krát více hořčíku než běžná mořská sůl. Obsah chloridu sodného je však velmi nízký a právě proto je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Díky tomu ji lze označit za zdravou.
Náš cukrář Xavier pochází z Malorky a Solný květ zná od mládí. Vozí si ho všude s sebou. Je to přirozená součást naší kuchyně.
Poleva ze slaného karamelu
100 g cukru krupice
240 g šlehačky
40 g másla
1,5 plátku želatiny
2 g solného květu
+ 100 g pekanových ořechů
Postup je stejný jako u náplně. Dále postupuješ takto: Želatinu namočenou ve vodě přidáš do teplého karamelu spolu se šlehačkou. Teplota karamelu by měla být kolem 70 °C. Poté přidáš sůl a máslo.
Naliješ na koláč. Počkáš dokud poleva trochu neztuhne a položíš navrch pekanové ořechy. Pěkně jeden vedle druhého.
Dej do lednice alespoň na 4 hodiny, než budeš servírovat.