Recept na 4 skleničky
Ostružinové želé
220 g ostružinové pyré *
45 g cukru krupice
1 g agar
* Ostružiny můžeš použít čerstvé nebo zmražené. Pokud používáš zmražené, nech je nejprve rozmrazit. Poté je promícháme a propasírujeme přes cedník. Můžeš si také koupit připravené zmražené pyré.
Postup želé:
V hrnci smíchej všechny ingredience dohromady. Za stálého míchání přiveď k varu. Stále míchej a vař na nižším stupni minutku. Rozmixuj mixérem. Počkej chvilku dokud želé trochu nevychladne. Nalij ho do sklenic nakloněných v úhlu 15 -20 stupňů (viz foto). Počkej, až začne tuhnout, než dáš skleničky do lednice. Nech zatuhnout. Mezitím si připravíme mandlovou panna cottu.
Mandlová panna cotta
250 g šlehačky 40%
200 g mandlového mléka
50 g cukru krupice
50 g mandlové mouky
3 pl želatiny (5,4 g)
Postup na panna cottu:
Namoč želatinu do studené vody. Šlehačku, mandlové mléko, cukr krupici a mandlovou mouku ohřívej téměř do bodu varu. Jakmile dosáhne směs teploty 60 °C, přidej želatinu. Rozmixuj a nech vychladnout, asi na 30-40 °C. Nalij do skleniček (do každé přibližně 130 g). Nech ztuhnout alespoň 4 – 6 hodin v lednici.
Dokončování
Ostružinová šlehačka
50 g ostružinového pyré
50 g mascarpone
120 g šlehačky 40%
15 g cukru moučky
Postup na ostužinovou šlehačku:
Smíchej ingredience. Všechny musí být studené (Můžeš je dát na chvíli do mrazáku.). Šlehej na střední rychlost dokud se všechno nespojí dohromady, a pak šlehej rychle do husta. Přendej ostružinovou šlehačku do menšího cukrářského sáčku. Uzavři sáček. Použij třeba klipsy na sáčky.
Chantilly (šlehačka s cukrem)
180 g šlehačky 40%
18 g cukru moučka
Postup na chantilly:
Vyšlehej 180 g šlehačky 40% s 18 g cukru moučky. Vyšlehanou 40% šlehačku přendej také do menšího sáčku a uzavři ho. Na obou cukrářských sáčcích vyřízni střední otvor a polož je vedle sebe do většího cukrářského sáčku s řezanou špičkou 18 mm. Když je panna cotta ztuhlá ozdob šlehačkou, čerstvými ostružinami, plátky mandlí a italskými sušenkami Amarettini nebo Cantuccini.