Obláčková bublanina

6.3. 2024Michaela3076x0

Nadýchaný moučník jako od babičky, který nemůže chybět u žádného nedělního oběda. Tentokrát v netradiční podobě se svěží kombinací šťavnatých jahod a křupavých pistácií.

Recept pro nás připravil herec a zpěvák Jakub Hübner a sledovat ho můžete na IG @jakub_hubner_official.

Obláčková bublanina

Budete potřebovat:
Plech cca 25×35 cm

Suroviny
200 g hladké mouky
50 g pistáciové mouky nebo mandlové mouky
5 vajec M
150 g změklého másla
125 cukru krupice (do bílků)
125 g cukru moučka nebo třtinové moučky (do másla)
1 vanilkový cukr (20 g)
50 g plnotučného mléka
špetka soli (2 g)
5 g prášku do pečiva s vinným kamenem
kůra z 1/2 bio citronu (3 g) nebo 5 kapek citronového oleje Just
cca 500 g drobného ovoce

Postup:
Žloutky oddělíme od bílků a dáme do dvou různých čistých misek. Ke žloutkům přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Šleháme do hladké krémové konzistence. V závěru zašleháme také mléko pokojové teploty. Do druhé mísy k bílkům přidáme cukr krupici a sůl. Vyšleháme do pevného sněhu. Ke žloutkovo-máslové směsi přidáme prosátou hladkou mouku, pistáciovou mouku a prášek do pečiva. Dobře promícháme a do vzniklého těsta natřikrát vmícháme ušlehaný sníh. První třetinu sněhu do těsta vmícháme důkladně a rychle. S dalším přidáváním sněhu už jen zlehka zabalujeme do těsta. Vzniklé hladké těsto krémové konzistence přendáme na plech vystlaný papírem na pečení, rovnoměrně ho rozetřeme a po celé ploše poklademe připravené a očištěné ovoce. Větší kusy ovoce je dobré pokrájet. Ovoce jen zlehka zatlačujeme do těsta, zhruba do poloviny. Takto připravenou bublaninu pečeme do zlatohněda cca 30 minut v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a krájíme na řezy.

Tip:  Vychutnat si můžeš i klasickou verzi s 250 g hladké mouky. Hladkou mouku je možno nahradit i špaldovou hladkou.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.