Oslnivé letní grilovačky: osvěžující gazpacho a pikantní habanero salsa

2.7. 2023Michaela1175x0

Přichází slunečné letní dny a s nimi neodmyslitelná grilovačka. Pokud hledáš nové nápady na osvěžující a chutné pokrmy, máme pro tebe několik skvělých tipů. V tomto článku se podíváme na recepty, které vyladí tvoje grilované lahůdky, osvěžující gazpacho plné čerstvé zeleniny a pikantní habanero salsa, která dodá jídlu ten správný šmrnc.

ŠPANĚLSKÉ GAZPACHO


SUROVINY:
1 kg zralých rajčat
1 okurka
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce octa (ideálně vinný ocet)
sůl a pepř podle chuti

POSTUP:
Rajčata oloupej a nakrájej je na kousky. Hoď je do mixéru nebo blenderu. Oloupej okurku a papriky a nakrájej je na menší kousky. Přihoď do mixéru.
Očisti cibuli a česnek a nakrájej je. Hoď je do mixéru.
Přidej olivový olej a ocet do mixéru a přisyp trochu soli a pepře.
Mixuj vše dohromady, dokud nedostaneš hladkou směs. Pokud se ti gazpacho zdá moc husté, přidej vodu. Podle chuti osol a opepři.
Přelij gazpacho do nádoby a dej ho do lednice vychladit.

HABANERO SALSA

SUROVINY:
habanero papričky
zázvor
mrkvev
broskev
česnek
oregano
pepř
vinný ocet
sůl
xantan

POSTUP:
Habanero papričky, mrkev, zázvor, broskev a česnek nakrájej na malé kousky. Dej do hrnce vařit. Přidej oregano, pepř a vinný ocet. Vař do měkka 20-25 minut. Přendej do mixéru.
Mixuj asi 5 minut. Zahusti xantanem. Nakonec osol dle chuti. Přeceď přes sítko. Můžeš přidat trochu vody pro tekutější konzistenci. A šup s tím do lahve.

A proč mrkev a broskev? Přidávají omáčce příjemnou sladkost a jemnou konzistenci.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.