ŠPANĚLSKÉ GAZPACHO
SUROVINY:
1 kg zralých rajčat
1 okurka
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce octa (ideálně vinný ocet)
sůl a pepř podle chuti
POSTUP:
Rajčata oloupej a nakrájej je na kousky. Hoď je do mixéru nebo blenderu. Oloupej okurku a papriky a nakrájej je na menší kousky. Přihoď do mixéru.
Očisti cibuli a česnek a nakrájej je. Hoď je do mixéru.
Přidej olivový olej a ocet do mixéru a přisyp trochu soli a pepře.
Mixuj vše dohromady, dokud nedostaneš hladkou směs. Pokud se ti gazpacho zdá moc husté, přidej vodu. Podle chuti osol a opepři.
Přelij gazpacho do nádoby a dej ho do lednice vychladit.
HABANERO SALSA
SUROVINY:
habanero papričky
zázvor
mrkvev
broskev
česnek
oregano
pepř
vinný ocet
sůl
xantan
POSTUP:
Habanero papričky, mrkev, zázvor, broskev a česnek nakrájej na malé kousky. Dej do hrnce vařit. Přidej oregano, pepř a vinný ocet. Vař do měkka 20-25 minut. Přendej do mixéru.
Mixuj asi 5 minut. Zahusti xantanem. Nakonec osol dle chuti. Přeceď přes sítko. Můžeš přidat trochu vody pro tekutější konzistenci. A šup s tím do lahve.
A proč mrkev a broskev? Přidávají omáčce příjemnou sladkost a jemnou konzistenci.