Krém diplomat (Crème diplomate)
SUROVINY
400 g mléka
1 vanilkový lusk
6 ks žloutků
80 g cukru krupice
46 g kukuřičného škrobu
200 g šlehačky 40%
POSTUP
Svař mléko s vanilkou.
Zvlášť připrav do mísy žloutky, kukuřičný škrob a cukr. Rozšlehej až do pěny.
Do žloutkové směsi přidej polovinu vroucího mléka. Přilévej pomalu a za neustálého míchání.
Když se zbývající mléko vaří, přidej žloutkovou směs a vař na nízkém středním stupni po dobu 3 – 4 minut. Energicky šlehej od rohů a dělej kruhy do centra.
Přendej do robota a míchej do vychladnutí.
Přendej do misky a zafrešuj. Dej na hodinku do lednice.
Mezitím si vyšlehej 40% šlehačku, aby byla pěkně pevná. (Je důležité použít 40% šlehačku, pokud chceš opravdu pevný žlouťák.)
Vychlazený žloutkový krém jemně promíchej stěrkou. Můžeš na to použít stromeček v robotu, ale jemně! Rychlé míchání by mohlo rozbít strukturu škrobu a krém by byl řídký. (Polévku nechceš:-))
Přidej šlehačku a promíchej.
Pro zvýraznění chuti můžeš (a nemusíš) přidat špetku soli.
Test správné konzistence: krém by měl držet na lžíci.
Tip: Použij ihned nebo nech na krátkou dobu v lednici. Tento krém se ale nenechává odležet den dopředu jako spousta jiných krémů. Je ideální na přímou spotřebu.
Tento krém se výborně hodí do tartaletek nebo věnečků a větrníků.
Dobrý den, obecně se žloutkovým krémem bojuji, že se mi žloutky mírně “uvaří” a poté jsou v krému cítit. Existuje prosím nějaký trik (např. hlídání maximální teploty směsi), kterým si zajistím, že se krém konečně povede? Tento krém je má noční můra, i když ho mám velice ráda. Moc děkuji
Hezký den, Katko, určitě doporučujeme použít teploměr 🙂