SUROVINY
3 ks větších zralých banánů
200 g hořké čokolády 72%
100 g másla
150 g třtinového cukru
2 vejce (velikost M)
180 g zakysané smetany 16%
200 g hladké špaldové mouky
20 g kakaa 20%
40 g rumu
4 g prášku do pečiva s vinným kamenem
4 g jedlé sody
2 g růžové himálajské soli
POSTUP
Troubu předehřej na 170 °C, program horkovzduch a formu na pečení s rozměry cca 24×24 cm vymaž trochou másla nebo vylož papírem na pečení.
Hořkou čokoládu a máslo rozehřej v mikrovlnné troubě a vymíchej do hladka.
Do mísy rozklepni vejce, přilij k nim rozpuštěnou čokoládu s máslem, přisyp cukr a přidej zakysanou smetanu s jedním rozmačkaným banánem (cca 125 g). Opět dobře promíchej ruční metlou.
V druhé míse smíchej mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Následně vše prosij přes síto a vmíchej do tekutého základu.
Zbylé dva banány oloupej a podélně rozkroj na dva tenké plátky.
Připravené hladké těsto uhlaď do připravené formy a na vrch polož banánové plátky vypouklou stranou dolů. lehce je zatlač do těsta. Připravený moučník můžeš před pečením ještě posypat třtinovým cukrem.
Připravený koláč peč ve vyhřáté troubě přibližně 35 minut. Nech vychladnout a krájej na řezy.