Jaký je vlastně základ kynutého těsta?
Základ kynutého těsta je vlastně prostý. Voda. Mouka. Droždí. Sůl. Tady asi není kde sáhnout vedle. Důležité je jen mít čerstvé droždí a skladovat ho při teplotě 5-10 °C. Pokud použiješ sušené droždí, pak bohatě postačí poloviční až třetinové množství. Suché droždí smícháš s moukou.
Sušené droždí nedoporučujeme používat při přípravě omládku nebo bigy. Jasně, a pokud jsi kváskař, zaměň slovo droždí za kvásek a jsme doma.
Pár tipů pro přípravu kynutého těsta
Pekařský tip: membrána u těsta
Na závěr ještě jeden tip. Jak určit, že je těsto dostatečně zpracované a lepek v něm obsažený se krásně rozvinul? Použij takzvaně membránový test. Odeber kousek těsta a roztáhni ho pomocí prstů do stran. Těsto se napne a vznikne jen taková tenká vrstva, které říkáme membrána. Když vznikne, aniž by se těsto potrhalo, máš vyhráno. Pokud nevzniká nebo se ti těsto trhá, tak je třeba těsto ještě nějakou dobu hnětat, aby se řádně rozvinul lepek obsažený v mouce. Právě lepek zaručuje těstu pružnost.
A jdeme na praxi. Co takhle kynuté buchty ve tvaru tulipánků.