Snový meruňkový koláč s mandlemi a zakysanou smetanou

17.7. 2025Michaela855x0

Sladký, šťavnatý a neodolatelně voňavý – takový je náš meruňkový koláč, který vás přenese do letních dní plných slunce a pohody. Díky jemnému těstu a dozlatova zapečeným meruňkám je tenhle recept ideální volbou na nedělní snídani, ke kávě nebo jen tak, když máte chuť na něco dobrého.

SUROVINY
125 g měkkého másla
125 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru 
1 g růžové himálajské soli
3 vejce M
200 g zakysané smetany 15-20%
1 g mleté vanilky nebo vanilkový cukr 
1/3 strouhané tonka fazole 
150 g hladké špaldové mouky
75 g mandlové mouky
3 g prášku do pečiva s vinným kamenem
3 g jedlé sody 
500 gramů zralých meruněk
Na dokončení:
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce hladkého meruňkového džemu
1 lžíce Amaretto likéru 
2 lžíce na sucho pražených mandlových lupínků

POSTUP
Koláčovou formu nebo vysoký plech cca 20×30 cm vylož pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Meruňky vypeckuj a zhruba polovinu jich nech na půlky nebo čtvrtky. Zbylé pokrájej na malé kousky.
Velmi změklé máslo prošlehej s cukrem a solí. Šlehej cca 5 minut do světlé krémové konzistence. Postupně po jednom zapracuj vejce pokojové teploty, poté vmíchej zakysanou smetanu, mletou vanilku, strouhanou tonku, špaldovou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a pokrájené meruňky na kousky.
Těsto rozetři do formy, rovnoměrně poklaď zbylými meruňkami a posypej lžící třtinového cukru. Peč v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Do džemu vmíchej Amaretto a upečený koláč touto směsí potři. Na závěr posypej mandlovými lupínky. Hotový koláč krájej na řezy a podávej ještě vlažný nebo zcela vychladlý či vychlazený.
Skvělý je sám o sobě nebo doplněný o lžíci zakysané smetany.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *