Sváteční mini dort s malinovou náplní

18.12. 2021Michaela5533x0

Tento nádherný mini dort vznikl fúzí několika našich receptů. Připravila ho pro nás Leona, kterou můžeš potkat na Instagramu na profilu Kavárny mýho života. Inspiraci při pečení mini dezertu měla vskutku vánoční, a tak je uvnitř po rozkrojení stromeček z malinového džemu s lyofilizovanými malinami. Je vidět, že kreativita nezná meze a když ovládáš základní cukrářské techniky, můžeš tvořit jako mistr cukrář i ty!

sváteční mini dort recept

Mandlová génoise (korpus)

100 g hladké mouky
40 g mandlové mouky
4 ks vajec velikost M (190 – 200 g) 
105 g cukru krupice
65 g marcipánu
50 g oleje řepkového, slunečnicový nebo olivový 
2 g soli 
lžíce matcha tea

Smíchej hladkou mouku a mandlovou mouku. Připrav si plech. Smíchej vejce, cukr a marcipán a zahřej na vodní lázni na 55 °C. Poté šlehej nejméně 10 minut do husta. Přilij olej a po přidání zastav míchání. Přisyp mouku a promíchej stěrkou. Pečeme na plechu jako roládový plát, na 170 °C přibližně 30 minut. Po vyndání z trouby nech korpus úplně vychladnout. Později z něj budeme vykrajovat kolečka.

Kakaový korpus


105 g bílků
105 g žloutků
105 g cukru krupice
55 g hladké mouky
15 g kakaa (1/3 můžeš dát černé kakao)
1 g soli
42 g oleje

Rozehřej troubu na 200 °C. Připrav si všechny suroviny, plech a ráfek. Rozděl bílky a žloutky. Smíchej mouku, kakao a sůl. Prosej. Vyšlehej bílky. Jakmile budou pěkně vyšlehané, přidej 2/3 cukru a šlehej na střední stupeň 2 – 3 minuty. 1/3 cukru přisyp do žloutků hned na začátku a také vyšlehej do husta. Šleháš přibližně stejnou dobu jako bílky. Přidej vyšlehané žloutky do vyšlehaných bílků pomocí stěrky, aby se nenarušila našlehaná struktura. Přidej mouku a jemně smíchej. Nalej na plech a dej péct jako když pečeš pláty na roládu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C. Po vložení okamžitě  sniž teplotu na 170 °C a peč přibližně 25 – 30 minut.  Nech korpus zcela vychladnout. Později vykrájej kolečka.

Bílá čokoládová pěna


55 g šlehačky (tekuté)
105 g bílé čokolády 
110 g šlehačky (našlehané) 
1,5 plátku želatiny 

Rozpusť čokoládu nad párou. Namoč želatinu do studené vody. Přiveď smetanu do bodu varu a přidej želatinu. Nalij postupně rozpuštěnou čokoládu a nech vychladnout na 40 °C. Při teplotě 40 °C přidej šlehačku, jemně vmíchej metličkou. 

Malinový džem ingredience

225 g malinového pyré*
20 g cukru krupice
4 g pektinu NH nebo Dr. Oetker
hrst lyofilizovaných malin

Postup na malinový džem


Smíchej cukr krupici a pektin. Nahřej v kastrůlku malinové pyré na teplotu 40 °C a přidej cukr krupici, pektin a míchej. Vař přibližně minutku. Přendej do mixovací nádoby a rozmixuj. Přidej maliny.

Italský meringue


60 g bílků 
100 g cukru krupice 
30 g vody 

italský meringue recept

Postup

Vař vodu s cukrem (rozvar). Mezitím našlehej bílky na střední rychlost. Jakmile rozvar dosáhne teploty 110 °C, zvyš rychlost u šlehání bílků. Vař rozvar do 118 °C a přidávej pomalu do polonašlehaných bílků. Míchej na vysokou rychlost 2 minuty do krásné hladké lesklé hmoty. Stříkej řezanou trubičkou číslo 14.

slavnostní mini dortíky recept

Sestavení

  1. Vypracuj malinový džem, nalij do forem ve tvaru stromečků a nech zamrazit přes noc.
  2. Připrav si kulaté ráfky o průměru přibližně 6 cm a vylož je fólií.
  3. Z tmavého korpusu vykroj kolečka o průměru 6 cm a dej na dno forem.
  4. Zelený korpus rozdrť a smíchej s velkou lžící mascarpone. Hmotu natlač na hnědý korpus.
  5. Vytáhni z mrazničky stromečky a postav je na střed forem na zelenou hmotu.
  6. Zalij čokoládovou pěnou a dej přes noc zamrazit.
  7. Druhý den zamražené postříkej sprejem se sametovým vzhledem.
  8. Ozdob jedlou krajkou.
  9. Nanes meringue a opal flambovací pistolí.

Leona, publikuje své výtvory na instagramovém profilu @Kavarnamyhozivota. Tato úžasná dáma propadla pečení v dospělosti, když zjistila, že nejlepší relax je pro ni v kuchyni při tvoření. Inspiraci hledá všude. Své nápady pak přetváří v malá sladká umělecká díla. Nemá kavárnu, ale vařit pro rodinu a přátele (jako v kavárně) je její srdcová záležitost. Jejím velkým snem je jednou si kavárnu otevřít. Držíme palce.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.