Recept pro nás s láskou připravila Adéla z Food Adyct. Její práci můžeš sledovat na @foodadyct.
Recept na 1 ořechovou babku (forma o rozměrech 30 x 13 cm)
Ořechová náplň:
200 ml plnotučného mléka
150 g mletých vlašských ořechů
40 g cukru krupice
5 g skořice
2 lžíce rumu
Postup na náplň:
Mléko vlijeme do rendlíku a přidáme ořechy, cukr a skořici. Na mírném ohni vaříme přibližně 15 minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidáme rum a necháme zcela vychladnout.
Kvásek:
90 ml vlažného plnotučného mléka
3 g sušeného droždí
5 g moučkového cukru
5 g hladké pšeničné mouky
Postup na kvásek:
V hrnku/vyšší a užší nádobě smícháme vlažné mléko, droždí, cukr a mouku. Necháme vzejít kvásek, bude to trvat přibližně 15 minut.
Těsto:
245 g hladké pšeničné mouky (doporučuji použít mouku přímo na kynuté těsto)
1 vejce v pokojové teplotě
2 g soli
45 g cukru krystal
60 g měkkého sádla
Postup na těsto:
Formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Do hnětací mísy vylijeme kvásek, mouku, vejce, sůl a cukr. Hnětacím hákem nahrubo 1 minutu promícháme. Při nižší rychlosti po částech přidáme sádlo. Těsto necháme hníst přibližně 7 minut, dokud není hladké a pevné. Uhnětené těsto necháme 1 a půl hodinu kynout na teplejším místě, musí zvětšit objem. Vykynuté těsto potřeme po celé ploše ořechovou náplní, zarolujeme a podélně rozřízneme na 2 „copy“. Ty následně zarolujeme do tvaru copu a vložíme do připravené formy. Babku necháme kynout dalších cca 30 – 45 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na horkovzduch 170 stupňů. Vykynutou babku potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Pečeme přibližně 35 minut, ale je nutné těsto průběžně kontrolovat, protože každá trouba peče jinak. Upečenou babku vyndejte po 10 minutách z formy a nechte na mřížce vychladnout. Já to ale nevydržela a nakrojila ji ještě vlažnou.
Postup na Ořechovou babku:
Výborná! Lehoučké těsto, šťavnatá náplň. Půl zmizelo ještě za tepla druhá půlka byla na snídani.
Babka je méně sladká, ale dětem i tak velmi chutnala
Tak to jsme moc rádi, děkujeme za zpětnou vazbu 🙂
To jsme moc rádi. Tím lépe 🙂