Recept na Velikonočního beránka ( forma 27 cm)
180 g hladké mouky
75 g vlašských ořechů
9 g prášku do pečiva
2 g soli
150 g másla (extra měkkého)
60 g žloutků
80 g bílků
120 g cukru moučky
115 g šlehačky 33 %
18 g rumu
40 g hořké čokolády (pecky)
A na vymazání formy budeš potřebovat ještě 30 g másla a polohrubou mouku.
Postup na ořechového beránka
Vymaž formu velmi měkkým máslem. Můžeš použít štětec, aby se máslo dostalo všude. Dej do lednice dokud máslo neztuhne. Vysyp polohrubou moukou a přebytky odstraň.
Šlehačku šlehej do polohusta. Dej do lednice.
Umleté vlašské nebo lískové ořechy promíchej s hladkou moukou, práškem do pečiva a solí.
Máslo nakrájej na kousky a nech změknout v mikrovlnce, nebo na vodní lázni. Můžeš také nechat přes noc při pokojové teplotě. Musí být hodně měkké. Zkombinuj se žloutky metlou, aby se vytvořil hladký krém.
Bílky šlehej s moučkovým cukrem cca 5 minut, dokud nejsou husté a pusinka nedrží na metličce. Přidej velmi jemnou směs žloutků s máslem. Šlehej, jen aby se vše propojilo a přidej suché ingredience. Zkombinuj a přidej šlehačku, rum a čokoládové pecky.
Rozlij do formy. Ne úplně až nahoru, jinak se při pečení rozteče. Uzavři druhou částí (také vymazanou). Peč na 180 °C 20 minut. Pak sniž na 160 °C a dalších 30 minut. Po 50 minutách pečení vyndej z trouby a počkej 5-10 minut před sejmutím horní části. Poté dopeč dalších 5-10 minut dozlatova. Před vyjmutím Beránka z formy počkej 10 minut, než trochu vychladne.
Recept na malého beránka (forma 22 cm)
120 g hladké mouky
50 g vlašských ořechů
6 g prášku do pečiva
19 g másla (extra měkkého)
40 g žloutků
60 g bílků
80 g cukru moučky
75 g šlehačky
12 g rumu
30 g hořké čokolády (pecky)