Velikonoční ořechový beránek

17.3. 2022Michaela8734x0

Svátky jara, pohanské zvyky nebo křesťanský svátek… Ať už Velikonoce pojímáte jakkoli, vždy se všichni sejdeme u jednoho prostřeného stolu, který přetéká velikonočními dobrotami. Velikonoční nádivka, jidášky, mazanec, pečené maso nebo zelený salát. Rozhodně nesmí chybět ani beránek. A jestli letos chceš vyzkoušet nový recept, máme pro tebe oříškového beránka velkého i malého. Vyzkoušet můžeš v receptu jak vlašské ořechy, tak i ty lískové.

recept na Velikonočního beránka

Recept na Velikonočního beránka ( forma 27 cm)

180 g hladké mouky
75 g vlašských ořechů
9 g prášku do pečiva
2 g soli
150 g másla (extra měkkého)
60 g žloutků
80 g bílků
120 g cukru moučky
115 g šlehačky 33 %
18 g rumu
40 g hořké čokolády (pecky)

A na vymazání formy budeš potřebovat ještě 30 g másla a polohrubou mouku.

Postup na ořechového beránka

Vymaž formu velmi měkkým máslem. Můžeš použít štětec, aby se máslo dostalo všude. Dej do lednice dokud máslo neztuhne. Vysyp polohrubou moukou a přebytky odstraň.
Šlehačku šlehej do polohusta. Dej do lednice.

Umleté vlašské nebo lískové ořechy promíchej s hladkou moukou, práškem do pečiva a solí.
Máslo nakrájej na kousky a nech změknout v mikrovlnce, nebo na vodní lázni. Můžeš také nechat přes noc při pokojové teplotě. Musí být hodně měkké. Zkombinuj se žloutky metlou, aby se vytvořil hladký krém.
Bílky šlehej s moučkovým cukrem cca 5 minut, dokud nejsou husté a pusinka nedrží na metličce.  Přidej velmi jemnou směs žloutků s máslem. Šlehej, jen aby se vše propojilo a přidej suché ingredience. Zkombinuj a přidej šlehačku, rum a čokoládové pecky.

Rozlij do formy. Ne úplně až nahoru, jinak se při pečení rozteče. Uzavři druhou částí (také vymazanou). Peč na 180 °C 20 minut. Pak sniž na 160 °C a dalších 30 minut. Po 50 minutách pečení vyndej z trouby a počkej 5-10 minut před sejmutím horní části.  Poté dopeč dalších 5-10 minut dozlatova. Před vyjmutím Beránka z formy počkej 10 minut, než trochu vychladne.

Recept na malého beránka (forma 22 cm)
120 g hladké mouky 
50 g vlašských ořechů
6 g prášku do pečiva 
19 g másla (extra měkkého) 
40 g žloutků 
60 g bílků 
80 g cukru moučky
75 g šlehačky 
12 g rumu 
30 g hořké čokolády (pecky)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.