Recept na Boží milosti:
250 g polohrubé mouky
40 g másla
2 žloutky
1 vejce
kůra a šťáva z 1 pomeranče (ideální je bio)
3 lžíce rumu
špetka soli
Na obalení:
moučkový cukr
vanilkový cukr
Postup:
V míse rukama smíchej mouku s máslem, žloutky a vajíčko. Přidej špetku soli, šťávu z jednoho pomeranče a nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přijde rum. Důkladně prohnětej. Vznikne krásné hladké nelepivé těsto. Podle potřeby si jemně dosypej mouku. Na zpracování těsta můžeš použít i robota, ale tady já ráda zapojuji ruce. Těsto zabal do fólie a dej odpočívat do lednice na 1 – 2 hodiny.
Vyndej těsto, připrav si pracovní plochu nebo vál a vyválej těsto na plát silný několik milimetrů.
Poté vykrajuj tvary dle libosti. Já ráda vykrajuji čtyřlístek a dovnitř ještě vykrojím kolečko, aby se tvary při smažení nekroutily. To je důležité. Pokud nemáš, můžeš udělat zářezy do vykrojených tvarů nebo jen těsto nakrájet rádýlkem na podlouhlé tvary a po stranách nebo uvnitř nařezat.
Boží milosti smažíme v pánvi na oleji a nebo sádle z obou stran. Hotové vyndáme a necháme do ubrousku vsáknout přebytečný tuk. Ještě teplé Boží milosti obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
TIP: Obalovat můžeš také v moučkovém cukru se skořicí, nebo cukru s pomerančovou kůrou.
Recept připravila Míša ze Sweet Flow.