Boží milosti s chutí pomeranče

16.4. 2022Michaela751x0

Recept na Boží milosti je fajn mít v domácí kuchařce. Křehké kousky podobné cukroví, můžeš vykrajovat do různých tvarů. Patří mezi obřadní pečivo, které se tradičně peklo na Velikonoce, ale využít se dá také na Masopust. Líbí se mi, že na velikonoční svátky krásně doplňuje Mazanec a velikonočního beránka. Každý si pak na stole najde to své. Naše děti Boží milosti milují. Jak by ne, když se po usmažení obalují v cukru. Já do nich ještě přidávám šťávu z pomeranče a pomerančovou kůru. To pečivu dodá krásnou vůni a ozvláštní chuť.

Recept na Boží milosti:
250 g polohrubé mouky
40 g másla
2 žloutky
1 vejce
kůra a šťáva z 1 pomeranče (ideální je bio)
3 lžíce rumu
špetka soli

Na obalení:
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup:
V míse rukama smíchej mouku s máslem, žloutky a vajíčko. Přidej špetku soli, šťávu z jednoho pomeranče a nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přijde rum. Důkladně prohnětej. Vznikne krásné hladké nelepivé těsto.  Podle potřeby si jemně dosypej mouku. Na zpracování těsta můžeš použít i robota, ale tady já ráda zapojuji ruce. Těsto zabal do fólie a dej odpočívat do lednice na 1 – 2 hodiny. 
Vyndej těsto, připrav si pracovní plochu nebo vál a vyválej těsto na plát silný několik milimetrů.
Poté vykrajuj tvary dle libosti. Já ráda vykrajuji čtyřlístek a dovnitř ještě vykrojím kolečko, aby se tvary při smažení nekroutily. To je důležité. Pokud nemáš, můžeš udělat zářezy do vykrojených tvarů nebo jen těsto nakrájet rádýlkem na podlouhlé tvary a po stranách nebo uvnitř nařezat.
Boží milosti smažíme v pánvi na oleji a nebo sádle z obou stran. Hotové vyndáme a necháme do ubrousku vsáknout přebytečný tuk. Ještě teplé Boží milosti obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 

TIP: Obalovat můžeš také v moučkovém cukru se skořicí, nebo cukru s pomerančovou kůrou. 

Recept připravila Míša ze Sweet Flow.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.