Listové těsto (použijeme polovinu a zbytek může jít do mrazáku)
SUROVINY
Těsto:
250 g hladké mouky
30 g měkkého másla
2 žloutky (M velikost)
90 g vody
5 g soli
Kostka másla:
210 g másla (chlazeného)
90 g hladké mouky
Jak překládáme listové těsto? 3 simple tour, tedy překládání na třikrát. A pokud chceš s domácím listovým začít a jsi nováček, doporučujeme tento základní kurz.
Maková náplň
SUROVINY
200 g mléka
20 g medu🍯
100 g máku
8 g kukuřičného škrobu
16 g másla
100 g švestkových povidel + 15 g rumu
POSTUP:
Z půlky listového těsta vyválej obdélník přibližně 45 x 25 cm. Potři ho 100 g povidel smíchanými s 15 g rumu. Díky rumu jsou povidla jemná a jednoduše se roztírají. Nad povidla nanes makovou náplň. Sroluj a potři rozšlehaným vajíčkem. Peč na 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení nech úplně vychladnout.
Šlehačka na dozdobení.