Také si některé hezké vzpomínky spojuješ s jídlem nebo nápojem, které sis zrovna vychutnával? Pro nás jsou domácí limonády a sirupy nejen příjemným osvěžením, ale také nostalgií. Je úžasné, že si je můžeš jednoduše připravit doma. Máme pro tebe přehled našich oblíbených a dostupných osvěžujících nápojů. Něco utrhneš, něco přidáš, povaříš, necháš vylouhovat nebo rozmixuješ a je to! Ať žijí domácí limonády a sirupy.
Levandulový sirup
Pokud máš ty nebo tvoje kamarádka na zahradě levanduli, je to jasné. Levandulový sirup musíš vyzkoušet. V létě je ideální chvíle pár stonků levandule natrhat a vrhnout se na pokusy. Levandulový sirup je skvělý nejen do limonády, ale také do čaje nebo na pokapání různých dezertů (korpusů nebo třeba do Panna Cotty či krémů). Jeho příprava je přitom poměrně snadná.
50 g čerstvých květů levandule
1 l vody
1 citrón v bio kvalitě
600 g třtinového cukru
1 kyselina citrónová (20 g)
Do hrnce nalij vodu. Přidej levandulové květy a na plátky nakrájený citrón. Směs povař několik minut. Nech směs vychladnout a v přikrytém hrnci louhuj levanduli do dalšího dne, 24 hodin.
Druhý den sirup přecedíš. Přidáš cukr a kyselinu citrónovou a v hrnci zahříváš na nízký stupeň do úplného rozpuštění cukru.
Na domácí limonádu: Přidáš sodovku nebo neperlivou vodu, trochu ledu a dozdobit můžeš meduňkou nebo plátkem citronu.
Domácí jahodová limonáda
Milují ji nejen děti. Když je sezóna jahod a ty jahody nejen výborně chutnají, ale i krásně voní, pak je voňavá jahodová limonáda hotová do pár minut.
500 g jahod
třtinový cukr dle chuti
citronová šťáva
sodovka nebo jemně perlivá voda
plátky jahod na ozdobu.
Jahody (pár nech na ozdobu) a 2 lžíce cukru rozmixuj do pyré.
Připrav si dvě skleničky a na dno každé dej 3 lžíce jahodového pyré a 2 lžíce citronové šťávy. Promíchej, přidej led a dolij sodovkou či vodou. Podávej ozdobené jahodami a rozmarýnem.
Okurková limonáda
Okurková, naše oblíbenkyně na letních oslavách. Je totiž opravdu velmi osvěžující a kombinace citronu a okurky je skvělá. Dosladit se pak dá podle chuti každého z nás.
Okurky nakrájej na tenká kolečka. Dej je do džbánku společně s citrónem nakrájeným na plátky (šťávu z citronu můžeš také vymačkat) a zalij vodou. Přidat můžeš 4 snítky meduňky nebo máty. Ještě pár lžic třtinového cukru a je skoro hotovo.
Nech odležet minimálně 1 hodinu v chladu.
1 salátová okurka
1 citrón
5 lžic třtinového cukru
meduňka nebo máta
Melounová limonáda
Poslední domácí limonáda je z kulatého melounu. Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“. Ale světě div se, ovoce to není. Meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. No, zase jsme o něco chytřejší.
500 g bezpeckového vodního melounu (vyndej z ledničky, ať je vychlazený)
šťáva z 1 citrónu
2 lžíce třtinového cukru
250 ml studené vody
máta
led
Pokrájený meloun, šťávu z citrónu a třtinový cukr důkladně rozmixuj tyčovým mixérem. Dolij studenou vodou.
Přidej vodu, kostku ledu. Ozdob melounem a mátou.
Letní limonády a osvěžující nápoje milujeme.
Vzhledem k našim kořenům a nostalgii nevynecháváme v létě ani Gazpacho. Tradiční španělskou studenou polévku, která se usrkává během dne jako osvěžení a doplňění vitamínů. Každá rodina má svůj vlastní recept. I ta naše. Většinou se ale opakují zaruené ingredience jako například: rajčata, okurky, paprika, cibule, česnek, chleba, olivový olej, ocet a sůl.
Xavier se svěřil se svým rodinným španělským receptem na Jahodové Gazpacho z Malorky. V kurzu Sweet Tapas jej kromě dalších delikates ukazuje krok za krokem.