Naše oblíbená technika doma je pomocí cibulových slupek. Barva z nich je dokonalá. Může se pohybovat od zlatavě hnědé po sytou hnědočervenou. Barvení lze kombinovat s technikou obtisků přírodních lístků, které najdete na zahradě nebo někde v přírodě. Lístky pampelišek, řebříčku, jitrocele nebo čtyřlístku dáte společně s vajíčkem do punčochové košilky, vše zavážete nití a dáte do cibulového nálevu. Vzniká tak textura a obrys listu. Nádhera.
ČERVENÁ BARVA:
hrst slupek z červené cibule a červená řepa na kostičky
ŽLUTÁ BARVA:
kurkuma
HNĚDÁ BARVA:
hrst slupek z cibulí, dubová kůra (koupíte v lékárně)
MODRÁ BARVA:
hrst borůvek, listy červeného zelí
A jak tedy na to? Nálev si připravíme tak, že uvedené suroviny (dle zvolené barvy) dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a přilijeme ocet. (Taky žasnete, kolik má ocet využití?) Vše vaříme, dokud se nálev nezbarví do požadovaného odstínu. Poté vložíme vejce a vaříme 10 minut. Vejce vyjmeme a osušíme.
Vejce se vyvařuje ve vodě s octem: na 1l vody 50 ml octa a vybranou barvu.
TIP: Pokud chceme, aby se vejce lesklo, potřeme máslem, sádlem nebo špekem.
TIP: Čím déle je vejce v nálevu, tím je barva intenzivnější.
Vyzkoušejte a podělte se s námi! Taky jdeme na to.