Každý rok pečeme okolo dvaceti druhů cukroví. Máme pár ověřených rodinných receptů, které nesmí na vánoční tabuli chybět a pak každý rok zkoušíme kousky nové. Proč? Máme to rádi. Nové chutě, nové tvary, prostě oživení tradice. Některé recepty se pak u nás zabydlí i v dalších letech a jiné zase zmizí a další rok je nahradí jiné. Tyhle čokoládové měsíčky jsou ovšem stálým kouskem v našem receptáři již od dětství.
SUROVINY KORPUS
150 g másla 150 g krupicového cukru 150 g čokolády 70% 90 g žloutků (5 ks vajec velikost M) kůra z 1 citronu 5 bílků 150 g hrubé mouky
SUROVINY POLEVA
250 g moučkového cukru šťáva z 1 citronu trochu rumu nebo vody
POSTUP
Z měkkého másla a krupicového cukru vyšlehej v robotu bílou pěnu. Přidej žloutky a rozehřátou čokoládu a vše v robotu promíchej. Do směsi poté stěrkou pomalu začleň našlehané bílky a nakonec přisyp postupně mouku. Směs nalij na plech a vlož do předehřáté trouby na 180 °C na 10 minut. (Čas a teplota je orientační. Každá trouba peče jinak:))
Korpus nech vychladnout a mezitím si připrav polevu. Do moučkového cukru nalij vymačkanou šťávu z citronu a přidej trochu rumu. Míchej v robotu metličkou cca 5 minut. Podle hustoty přidej rum nebo vodu.
Na vychladlý korpus rozprostři polevu a nech lehce zaschnout. Ne ale úplně. Poleva se musí dát vykrajovat bez popraskání. Nesmí být ale zároveň tekutá, aby nám po vykrojení nestékala.
Vykrajuj měsíčky pomocí vykrajovátka ve tvaru měsíčku nebo kolečka.
Uchovávej na chladném místě.
TIP
Toto cukroví se u nás tvořilo vždy těsně před Vánoci a poté znovu před Silvestrem. Nepatří mezi ty trvanlivější kousky. Je ale krásně měkké a citron v čokoládovém korpusu vytváří příjemnou osvěžující kombinaci.
Dobrý den, na jak velkém plechu pečete korpus?
Děkuji
Hezký den, klasický rozměr 38×28 🙂