Medové řezy s oříšky

13.11. 2024Martina209x0

Med, ořechy, těsto a mandlový krém – celkem klasická, ale všemi milovaná kombinace chutí, která je jako dělaná na podzimní odpoledne k čaji nebo kávě pro malé i velké mlsálky.

520 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 vajíčka
60 g medu
200 g másla nebo Hery
2 lžíce mléka
2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
140 g vlašských ořechů a mandlí
40 g moučkového cukru
60 g másla
20 g medu

Krém
1 mandlový pudink
350 ml mléka
asi 3 lžíce cukru
200 g másla

Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme alespoň na 3 hodiny odležet do lednice.

Připravíme si ořechy. Mandle zalijeme horkou vodou a necháme asi 20 mim. odstát a oloupeme. Spolu s vlašskými ořechy nasekáme nahrubo. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. První část vyválíme na pečícím papíře do tvaru obdeníku na tloušťku asi 5 mm a upečeme v předehřáté troubě na 175 °C . Pečeme asi 15 min. Dále si rozválíme druhou část těsta na přibližně stejnou velikost a dáme do lednice. Mezitím si připravíme směs ořechů. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem a medem a v kastrůlku zahřejeme. Přidáme ořechy a vše promícháme. Rozválené těsto vyndáme z lednice a tuto směs ořechů (ještě teplou) na ni rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 175 asi 20 min. Já vždycky placku trochu nadzvednu, abych viděla, jestli je zespoda upečená. Oba dva pláty necháme vychladnout.

Krém:
V části mléka si rozmícháme mandlový pudink. Zbytek mléka s cukrem přivedeme k varu, když se mléko začne vařit, přilijeme mandlový pudink s mlékem, stáhneme teplotu a za stálého míchání asi minutu povaříme. Přikryjeme potr. fólií a necháme v pokoj. teplotě vychladnout. Máslo si vyndáme z lednice. Až budeme dělat krém, musí mít máslo i pudink stejnou teplotu. Máslo začneme šlehat a postupně přidáváme zchladlý pudink. Krém promícháme, až je krásně hladký. Namažeme na zchladlý plát a přiklopíme oříškovým plátem. Dáme do lednice. Krájíme ideálně až druhý den.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.