👩‍🍳BLACK FRIDAY👩‍🍳 SLEVY až 40 %!!! Zadej kód: BF40 nebo BF30

Domácí celozrnné rohlíky

15.2. 2022Michaela3724x5

Domácí rohlíky jsou nejlepší. Křupou a ještě voní, když je vyndáváš teplé z trouby. Tady máme recept na ty celozrnné.

Recept pro nás připravila Adéla z peceni_cko.

Recept na 10 ks celozrnných rohlíků:
360 g hladké mouky + na podsypávání
90 g žitné celozrnné mouky
1 lžička cukru
20 g droždí
150 ml vody
150 ml perlivé vody
1 lžička vody
60 g sádla

sůl

Postup na rohlíky:

Smíchej 50 g hladké mouky, cukr, droždí a vody a nech asi 15 minut vzejít kvásek. Potom smíchej kvásek se zbytkem mouky a perlivou vodou. Když se vše propojí, přidáš ještě sádlo a sůl. Hnětej alespoň 5 minut, než vznikne hladké těsto. Necháš při kynutí zdvojnásobit objem. S robotem to jde samozřejmě o mnoho snáz. Kynutí trvá 40 – 60 minut, dle okolní teploty. Těsto rozděl na stejně velké díly. Každý vyválíš do trojúhelníku a sroluješ od širší části do tvaru rohlíku.
Při tvarování se neboj podsypat moukou, těsto je trochu tekuté, takže mu troška mouky navíc neuškodí. Před pečením necháš ještě 30 minut odpočinout. Potři mlékem (pro matný vzhled) a posyp kmínem. Peč na 180 °C horkovzduch do zezlátnutí.

Adéla je velice netrpělivá, nebaví ji tedy prodírat se internetem množstvím receptů a radši si tvoří vlastní. Díky tomu přichází na nové a zajímavé chuťové kombinace a rozvíjí tak svůj největší koníček. Do všeho jde s vervou, a proto obvykle oplývá roztržitostí a množstvím mouky na obličeji. Zatím peče pro rodinu a známé, ale doufá, že tomu jednou bude jinak. Adélu můžeš sledovat na Instagramu pod profilem @peceni_cko.

Komentáře
  1. Ivana napsal:

    Jsou výborné i druhý den! Vláčné, chutné žádná sušina na strouhanku. Jen místo celozrnné bych je nazvala zdravé. Té celozrnky tam zas tolik není.
    Přidání žitné mouky je opravdu úžasný nápad. U nás na ně přišla i mořská sůl.

  2. janatka napsal:

    Právě zkouším zadělávat těsto, jsem zvědavá na výsledek. V surovinách chybí sůl, v postupu je napsaná. I šotek se někdy zatoulá.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.