Kynuté buchty ve tvaru tulipánků s ořechovou náplní

3.3. 2023Michaela3713x0

Tyto kynuté buchty ve tvaru tulipánků jsou ideálním řešením pro ty, co milují spoustu náplně v kynutých buchtách. Navíc geniální systém tvaru “ honzíkových buchet “ zaručí i člověku s minimální praxí s kynutým těstem, že se dílo podaří. Ono totiž z toho pekáče nic nikam neutíká, nepraská, ani se nerozlívá tam, kam nechceme .

Buchty jsou naplněné ořechovou náplní, ale vřele doporučuji třeba náplň makovou s višní uprostřed , tvarohovou a nebo jablkovou se skořicí a ořechy. Olej v těstě můžeš zaměnit i za máslo. Za mě je olej jasná jednička, buchty jsou díky němu déle vláčné. V receptu mimo droždí najdeš i kypřicí prášek. Nelekej se a rozhodně ho do receptu přidej – buchty jsou potom krásně nadýchané.

Recept na netradiční buchty pro nás připravila Leona, která o sobě píše, že je cukrářský amatér, který peče srdcem. Jejím velkým snem je jednou si otevřít kavárnu a my jí držme palce, protože bychom určitě rádi do takové vypečené kavárny chodili. Její tvorbu můžeš sledovat na Instagramu @kavarnamyhozivota.

recept na buchty ve tvaru tulipánků

SUROVINY
280 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 vejce
250 ml mléka
150 ml oleje – např. slunečnicového
kůra z 1 citronu
20 g kvasnic
1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva

NA POTŘENÍ
smetana
1 žloutek
chia semínka

OŘECHOVÁ NÁPLŇ
300 g nahrubo namletých ořechů
170 g moučkového cukru
200 ml horkého mléka
30 g strouhanky
rum – dle chuti (ale doporučuji nešetřit)

POSTUP NA OŘECHOVOU NÁPLŇ DO BUCHET
Ořechy zalij horkým mlékem, zamíchej a přidej ostatní suroviny. Promíchej.

POSTUP NA BUCHTY VE TVARU TULIPÁNKŮ
Založ si kvásek z teplého mléka, droždí a lžičky cukru. Do hnětací nádoby dej všechny ostatní suroviny pokojové teploty, přidej vzešlý kvásek a vypracuj hladké nelepivé těsto. V robotu nech těsto pracovat asi 10-15 minut. Vypracované těsto nech přikryté vykynout na dvojnásobek. Po té rozděl na 16-18 částí a vytvaruj kuličky . Malý tip: Do klasického pekáče o rozměru 37×24 se vejde 18 buchet. Každou kuličku rozválej na tenkou placku (nepodsypávej) o rozměru přibližně 12 cm, nařízni , polož náplň a zaviň do požadovaného tvaru tulipánku (viz. fotogalerie). Pekáč a nebo jinou nádobu vymaž olejem a postupně s mírným rozestupem do něj naskládej kytičky a ty také potři mezi sebou olejem (klasika – stejně jak to děláš při pečení honzíkových buchet – to aby se potom buchty od sebe lépe oddělovaly). Buchty postříkej z rozprašovače vodou a nech přikryté vykynout na dvojnásobek. Po té potři žloutkem smíchaným se smetanou a posyp chia semínky. Peč na 160 stupňů na horkovzduch asi 25- 30 minut.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.