Lískooříšková tartaletka

4.3. 2024Michaela1103x0

Lískooříškové tartaletky od Beáty jsou lahodné dezerty, které spojují křehké těsto, jemnost oříškovo-karamelového krému a křupavost praliné. Tato chuťově vyladěná pochoutka krásně kombinuje v dezertu různé struktury a dopřává tak ochutnat skutečně plnou kombinaci v jednom soustu. Tento recept na oříškové tartaletky uzavírá náš TOP výběr receptů z lednové oříškové Sweet Flow výzvy pečení.

Korpus
SUROVINY
125 g hl. mouky
60 g cukru 
90 g másla
1 vejce 
5 g holandského kakaa
5 g černého kakaa
špetka skořice 

POSTUP
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat. Pečeme ve formičkách v troubě předehřáté na 160° C cca 10-12 minut. Čas pečení je pouze orientační, protože každá trouba peče jinak. 

Praliné pasta
SUROVINY
40 g mandlí
40 g lískových ořechů
80 g cukru

POSTUP
Lískové ořechy vložíme do trouby předehřáté na 160° C na 6 minut. Cukr roztavíme na světlý karamel, vsypeme do něj ořechy a pár minut necháme pomalu karamelizovat, hlídáme, ať se nám nespálí. Vylijeme opatrně na silikonovou podložku nebo pečící papír a necháme vychladnout. Rozmixujeme na pastu. 

Oříškovo-karamelová ganache
SUROVINY
150 g cukru 
160 g smetany 40% 
55 g vody 
55 g bílé čokolády 
25 g praline pasty

POSTUP
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu si zahřejeme. Vodu s cukrem svaříme ve vyšším hrnci na světle hnědý karamel. Opatrně vlijeme horkou smetanu. Mícháme 2-3 minuty.  Přidáme čokoládu a praline pastu. Necháme přes noc v lednici. Druhý den vyndáme z lednice, necháme povolit při pokojové teplotě a vyšleháme. 

Griliáš
SUROVINY
35 g ořechů 
15 g cukru 

POSTUP 
Lískové ořechy vložíme do trouby předehřáté na 160° C na 6 minut. Cukr roztavíme na světlý karamel, vsypeme do něj ořechy a pár minut necháme pomalu karamelizovat, hlídáme, ať se nám nespálí. Vylijeme opatrně na silikonovou podložku nebo pečící papír a necháme vychladnout. Rozmixujeme nahrubo.

Křupavá vrstva
SUROVINY
50 g praline pasty
70 g feuilletine 
12 g kakaového másla 
70 g bílé čokolády 
15 g griliáše 


POSTUP
Čokoládu společně s kakaovým máslem rozpustíme ve vodní lázni, nebo opatrně po pár sekundách v mikrovlnné troubě. Vmícháme ostatní suroviny a natlačíme do formiček. Necháme ztuhnout v lednici. 

Korpus
SUROVINY
1 vejce
35 g hl. mouky 
40 g cukru 
15 g pražených lískových ořechů 
2 lžíce oleje
2 lžíce vody
1 kávová lžička kypřícího prášku 


POSTUP
Lískové ořechy vložíme do trouby předehřáté na 160° C na 6 minut a následně po zchladnutí rozmixujeme. Cukr vyšleháme s vejcem do bílé nadýchané pěny. Přidáme olej, vodu, rozmixované oříšky a nakonec mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pečeme na 160° C cca 10 minut. Po vychladnutí vykrojíme do potřebných tvarů. 

Praliné pěna
SUROVINY
66 g bílé čokolády
66 g praline pasty 
385 g smetany 40 % 
2,5 plátku želatiny

POSTUP
Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. 150 g smetany zahřejeme společně s praline pastou k bodu varu. Přidáme nabobtnanou želatinu a necháme zchladnout na cca 35-40° C. 235 g smetany vyšleháme do měkkých špiček a opatrně spojíme s vychladlou směsí. 

Zrcadlová poleva
– recept z kurzu od @sweetflow, nebo můžeme použít již hotovou koupenou v cukrářských eshopech

SESTAVENÍ
Do silikonové formy nalijeme část praline pěny, vložíme vykrojený korpus a zalijeme zbytkem pěny. Dáme na pár hodin do mrazáku, ideálně přes noc. 

Zmraženou pěnu vyndáme ze silikonových forem a polijeme zrcadlovou polevou a posypeme griliášem.  Tartaletku naplníme ganache, vložíme křupavý vklad a na něj položíme pěnu. 

O autorce receptu, kterou můžete sledovat na Instagramu zde.

Jmenuji se Beáta, ale většinou mě všichni oslovují Betty. Je mi 36 let a pocházím ze Severní Moravy. Pracuji v rodinné firmě zabývající se výrobou zařízení do galvanoven, kterou před třiceti lety založili rodiče. Jelikož jsme menší firma, tak tu každý dělá všechno, takže moje náplň práce spočívá od veškeré administrativy, zásobování, přes výrobu až po expedici. Mám spoustu koníčků jako např.  renovace starého nábytku. Miluji, když mohu starým věcem, kterých by se třeba někdo už i zbavil, vdechnout nový život. Okouzlil mě styl francouzské Provence, kterou jsem měla možnost již i osobně navštívit. Celý dům mám laděný v tomto stylu a většinu nábytku jsem sama renovovala. Díky stavbě domu jsem se naučila mnohé další činnosti jako je například položení plovoucí podlahy, upevnění garnýží a dalších. Mezi další mé koníčky patří výroba menšího dřevěného nábytku, dřevěných a jiných dekorací do domácnosti, šití a práce na zahradě. V blízké době chystám ještě další instagramový profil, který bude zaměřen právě na kutilství. 

Ovšem největší mou zálibou, která mě naprosto pohltila je cukrařina. Péct jsem začala asi ve dvaceti letech. Tehdy byl takový „boom“ potahovaných dortů, tak jsem si jednoho dne řekla, že bych to taky chtěla zkusit a od té doby mě to ještě nepustilo :o) Peču ráda všechno. Nezáleží, jestli se jedná o kynuté těsto, dort, zákusek, prostě cokoliv. Velmi mě baví zdobení perníčků, je to sice zdlouhavá a časově náročná práce, ale ten krásný pocit, když vidíte to nadšení v dětských očích, které v perníčcích poznávají třeba své oblíbené pohádkové postavy, za to určitě stojí. Celý rok se těším na pečení Vánočního cukroví. Miluju sladké a ráda zkouším nové kombinace. Snažím se stále zdokonalovat a učit nové techniky a postupy. Musím říct, že právě díky výzvám od @sweetflow.cz jsem udělala v cukrařině obrovský pokrok, ať už v samotné přípravě dezertů nebo v prezentaci hotových výrobků. Touto cestou bych chtěla opravdu poděkovat a povzbudit další amatérské cukráře ať do Vašich výzev určitě jdou a nebojí se, protože pokud člověk opravdu tvrdě pracuje, tak se výsledek vždycky dostaví. U mě to vlastně všechno začíná větou „když to dokáže někdo jiný, můžu to já minimálně zkusit.“  A tahle jsem se naučila všechno, co umím, podle knih nebo internetu.

Mým snem je si jednou otevřít malou cukrárnu, tak se nechme překvapit, jestli to splní. Musím také ocenit podporu, kterou mě velkou mírou zahrnuje můj přítel, který po mě neúnavně umývá nádobí, abych měla více času na samotné tvoření. Stejně tak mě podporují moji rodiče a přátelé, kteří se vlastně stávají takovými „pokusnými králíky“ při ochutnávání nových dezertů, ale musím říct, že zatím si nikdo neztěžoval :o) 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.