Lískooříškové Tiramisu

28.2. 2024Michaela613x0

Lískooříškové Tiramisu představuje neodolatelnou a kreativní variaci na klasický italský dezert. Tato lahodná pochoutka spojuje jemnou vrstvu lískooříškového krému s kávovým nádechem a lahodnou mascarpone omáčku. Článek o lískooříškovém Tiramisu vás provede krok za krokem přípravou tohoto lahodného dezertu, který pro nás připravila Eliška, účastnice lednové oříškové výzvy pečení se Sweet Flow.

Lískooříškové tiramisu

SUROVINY
(na 4 větší porce)
cukrářské piškoty (domácí či kupované)
silná káva
lískooříškový likér (např. Frangelico) podle chuti
250 g Mascarpone
200 g smetany ke šlehání
40-50 g cukru krupice
3 žloutky
80 g 100% lískooříškové pasty

NA OZDOBENÍ
nasekané lískové oříšky
kakao
Případně lískooříškové praliné nebo nugát

POSTUP
Italský dezert Tiramisu jistě všichni známe a neznám člověka, kterému by nechutnal. Tato verze byla vytvořena ve jménu lednové výzvy „To bude oříšek“. Je ozvláštněna lískovými oříšky a lískooříškovou pastou, která krému dodá jedinečnou chuť.
Jelikož se v tomto receptu pro krémovost používají žloutky, je lepší je pasterizovat. Oddělte tedy žloutky od bílků a vložte je s cukrem do misky ve vodní lázni. Miska by se neměla dotýkat vodní hladiny. Nepřestávejte šlehat metličkou, jinak by se vám mohla ze žloutků stát míchaná vajíčka. Žloutky zesvětlají a nabudou na objemu. Žloutky s cukrem šlehejte do teploty cca 63 °C (při dosažení této teploty můžete vypnout plamen a žloutky ještě další 2-3 minutky šlehat), poté už by měly být bezpečně pasterizované pro další použití v dezertu. Pozor na příliš vysokou teplotu, žloutky by se vám tak mohly lehce srazit.
Vyšlehané žloutky nechte lehce zchladnout a zašlehejte do nich mascarpone a lískooříškovou pastu. Vedle si vyšlehejte studenou šlehačku, kterou na závěr přidejte na několikrát do zbytku zcela vychladlé směsi.
A nyní už můžete kompletovat. Cukrářské piškoty (ať domácí či kupované) pořádně namočte do vychladnuté kávy smíchané s lískooříškovým likérem a začněte skládat do pohárků. Nebojte se přidat na piškoty ještě trochu více kávy s likérem, ať je káva pořádně v dezertu cítit. Přidejte část krému, zasypte nasekanými lískovými oříšky a navrstvěte opět namočení piškoty v kávě. Pro dosažení čisté a rovnoměrné vrstvy krému doporučuji použít k jeho nanášení cukrářský pytlík. Můžete také udělat více vrstev či pro ozvláštnění do některé z vrstev přidat lískooříškový nugát či praliné. Výslednou vrstvu posypte lískovými oříšky a zasypte kakaem.
Tiramisu je nejlepší druhý den, kdy se krásně odleží. Dobrou chuť!

Něco o autorce receptu:
„Ahoj, jsem Eliška. Mám čerstvě po vysoké a ačkoliv má moje práce v biologické laboratoři k cukrařině daleko, ve volných chvílích pořád něco peču a cukrařím si. A když ne, tak vymýšlím, co upeču dalšího. Neznám nic lepšího na vyčištění hlavy. Nejvíce mě baví si vymýšlet a skládat nové recepty a dezerty. Snažím se neustále posouvat dál, zkoušet něco nového a sbírat inspiraci. Kromě pečení ráda trávím čas v přírodě, brnkám si na ukulele a moc ráda od malička fotím. Právě focení a cukrařinu se snažím spojit a postupně se učím, jak na to. Jelikož miluji nové výzvy jak v pečení, tak ve focení, jsou pro mě tyto měsíční od Sweetflow jako dělané. Pokud by vás moje výtvory třeba zajímaly více, najdete mě na Instagramovém profilu @elispaci.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.