Recept na dort Míša 10 ks
Kakaový korpus
4 bílky (vejce velikost M)
80 g cukru krupice
4 žloutky (vejce velikost M)
40 g slunečnicového oleje
40 g mléka
90 g hladké mouky
26 g kakaa
špetka soli
Předehřej troubu na 180 °C. Smíchej hladkou mouku, kakao a sůl. Prosej dohromady. Smíchej mléko a olej. Šlehej bílky při střední rychlosti. Když jsou husté, přidávej pomalu cukr krupici. Zvyš rychlost a šlehej asi 2 – 3 minuty. Získáš tak pevný meringue.
Přidej žloutky a pak směs mléka a oleje a šlehej, dokud se nezapracují do meringue. Postupně přidávej suché ingredience a spojuj stěrkou. Jemně těsto nadzvedni a snaž se ho nepřepracovat. Rozprostři do ráfků vyplněných pečícím papírem a peč při 180 °C přibližně 15 minut. Po upečení nech korpus vychladnout na plechu, pak ráfky otoč a sundej pečící papír. Objeď nožem, aby se korpus uvolnil od stěn formy. Přesahující kousky korpusu odřízni, aby to bylo zarovnané.
Připrav si znovu ráfek 22 cm, s páskem fólie kolem ráfku a tác na dort pod to. Vlož korpus dovnitř ráfku a zatlač na okraje, aby pokryl celý povrch.
Mezitím si připrav krém.
Tvarohový krém
750 g plnotučného tvarohu
24 g rumu
1 ks limety (kůra)
144 g šlehačky 40%
65 g cukru moučky
3 pl želatiny
Namoč želatinu do studené vody.
Zkombinuj tvaroh, limetkovou kůru a moučkový cukr do větší mísy. Našlehej šlehačku do husta. Přidej ji do tvarohu a zkombinuj metličkou.
Nahřej rum a přidej vymačkanou želatinu. Přidej do tvarohové směsi a dobře promíchej metličkou. Nalij krém na korpus. Stačí klepnout formou, aby se směs rovnoměrně rozprostřela.
Dej do lednice asi na 4-5 hodin, nebo ideálně přes noc, dokud krém úplně neztuhne. Až pak na něj nalij polevu.
Čokoládová poleva ganache
200 g šlehačky 33%
140 g hořké čokolády 70%
Rozpusť čokoládu na vodní lázni. Svař smetanu. Za stálého míchání stěrkou do čokolády na několikrát vmíchej smetanu. Pak promíchej, dokud nebude zcela hladká. Ganache přendej do odměrky. Následně promixuj ručním mixérem. Mixér lehce nakloň a nehýbej s ním. Opatrně, aby se do ganache nedostalo moc vzduchu, který by vytvářel nežádoucí bubliny. Nalij ještě horkou ganache na dort.
Musí být teplá, aby se dala snadno roztírat. Začni tím, že okraje směřují do středu a dobře klepni tácem do plochy, aby se rovnoměrně rozprostřela (není třeba použít špachtli).
Dej do lednice asi na půl hodiny, dokud poleva neztuhne.
Dobrý den, dort je chuťově výtečný, jen mám moc měkkou tvarohovou náplň po nakrojení. Použila jsem vaničkový plnotučný tvaroh a želatinu Dr. Oetker. Jaký tvaroh prosím používáte? Nebo mám navýšit želatinu? Děkuji za odpověď.
Hezký den, v takovém případě doporučujeme použít více želatiny. Hodně zdaru přeje Sweetflow