Letem palačinkovým světem. Recepty na české, francouzské i americké

15.3. 2020Michaela6768x0

Pojeď s námi na výlet do Francie nebo Ameriky. Cestovní pas? Není třeba. Stačí ti pánvička. Česká palačinka od babičky, francouzské crêpes a galetky nebo pancakes z Ameriky. Prostě letem palačinkovým světem.

palačinka recept

České palačinky od babičky

Na palačinkách vyrůstala asi spousta z nás. Je to klasika a rychlovka. Navíc s domácí jahodovou, meruňkovou nebo višňovou marmeládou je to dokonalost sama.

Suroviny na přípravu těsta:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • vanilkový cukr nebo skořice

A postup je tu. Je to tak snadné. Jen pozor, ať to vše hned nehodíš najednou do mísy. To by ti vzniklo hrudek, že je ani nespočítáš. Takže hezky sypké ingredience k sobě, pak přidat vajíčka a hezky pomalounku polehounku přiléváš mléko. Na začátku ti tak vznikne taková hustší kaše a nakonec tě čeká krásné lité těsto. A neboj se, že se ti zdá tekuté. Vajíčka to krásně drží pohromadě.

Zásada mojí babičky byla vajíčky nešetřit. Takže já si k základnímu receptu někdy pár vajíček přihodím (nebo je tam přihodí děti) a poměr si samozřejmě upravím tak, aby se mi konzistence těsta zdála ideální. Zde je experiment dovolen. Nakonec už jen řádně rozpálit pánvičku, a pak už jedem. Jemně potřeme pánev olejem a palačinka už je skoro na světě. A jeden další tip nakonec, zkus dát těsto na chvíli do chladničky, než začneš smažit.

Francouzské crêpes

Název těchto tenkých palačinek je francouzského původu a je odvozený z latinského crispa, což znamená „stočený“. Podávají se stočené do trojúhelníčků. Francouzský oblíbený dezert, který se objevoval v menu většiny restaurací. Skvěle se hodí také jako snídaně pro celou rodinu. Nejčastěji se připravuje z hladké mouky.

Suroviny na přípravu těsta:

  • 100 g hladké mouky
  •  2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce hnědého krupicového cukru
  • 1 lžíce slunečnicového oleje do těsta
  • 300 ml polotučného mléka

Sypké přísady, tedy mouku, sůl a cukr, vsypej do mísy (ideálně ještě prosít).  Přidej vejce, olej a trochu mléka. Promícháš základ těsta do hladka. Pomalu přilej další část mléka a smíchej. Proces opakuj. Tak zůstane směs hladká a nevytvoří se ti hrudky. (Základní chyba je vše vsypat jednoduše dohromady, zalít to celou várkou mléka a světe div se, hrudky jsou na světě.) Nelekni se toho, že těsto je spíše tekutější, jako smetánka. Tak je to správně.

Francouzské galletes 

Znáš galetky? Palačinky z pohankové mouky, které se nejčastěji připravují naslano. Můžeš si je dát se šunkou, vejci, sýry, zeleninou nebo masem. Prostě fantazii a chuťovým pohárkům se meze nekladou. Jejich cesta započala ve francouzské Bretani, kam křižáci přivezli ze svých výprav z Asie pohanku. Galetky se pak pekly na plochých kamenech. My si je uděláme raději moderně klasicky na pánvičce.

Základní recept:

  • 150 g pohankové mouky
  • 250 ml mléka nebo vody
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej nebo sádlo na opékání

V míse promíchej mouku, sůl a vejce a pěkně pomalu zapracuj mléko nebo vodu. (V podstatě platí pravidlo, že na množství mouky dvojnásobné množství vody nebo mléka). Těsto necháme odpočinout někde v chladu v ledničce.  Pak vyndáš a promícháš. Na rozpálenou pánev naliješ těsto tak, aby výsledná palačinka byla co nejtenčí. Ve chvíli, kdy zlátne okraj, obrátíš a pečeš i z druhé strany. Galetky se rády přichytávají, díky pohankové mouce, takže rozpálení pánve je podstatné pro výsledný úspěch.

Náplň z cukety a modrého sýra

Galetku můžeš naplnit třeba špenátem se sýrem, sázeným vejcem nebo naší cuketovou směsí s modrým sýrem a lučinou. Je to snadné! Na másle zpěníš cibulku, a pak přidáš na tenké plátky nastrouhanou menší cuketu. Oživíš čerstvými bylinkami (pažitka, bazalka, rozmarýn) a nakonec rozpustíš lučinu a trochu modrého sýra, aby chuť byla výraznější. Osolíš a opepříš dle chuti. Můžeš přidat třeba vlašské ořechy pokrájené nadrobno.

Sněz to teplé!

Americké pancakes

Letenky do New Yorku, prosím. Hi pancakes! A už jsme na hranici. Doslova. Pancakes už se pohybují trochu na hranici mezi palačinkou a lívancem. Přece jen tam hraje svou roli prášek do pečiva.

Řeknu ti, co tam patří:

  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného, vychladlého másla

Nechci se tak úplně opakovat, ale není nazbyt. Jednoduše zase všechny sypké ingredience (mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr) šup do mísy. V druhé misce prošlehej vajíčka s mlékem. Pak to opět, krok za krokem, v malých dávkách přilévej k sypké směsi. A nakonec zašleháš rozpuštěné, ale vychladlé máslo.

A k ledu s tím, tedy do ledničky na minimálně 30 minut. Smažit můžeš na másle, oleji nebo kokosovém oleji. Je to na tobě. Placičky jsou silnější, spíše jako lívance. Ideálně podávej třeba s rozvarem z malin nebo javorovým sirupem.

Průvodkyně dnešním palačinkovým světem se loučí a přeje příjemný zážitek vašim chuťovým buňkám.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.