Někdy to nejjednodušší může být to nejchutnější. Ikonické španělské jídlo – pan con tomate. Oblíbený je tento kousek i v Katalánsku, kde ho v menu najdeš pod názvem pa amb tomaquet. K jeho přípravě stačí málo: čerstvý chleba (ideálně kváskový), rajčata (ideálně měkká a vonící opravdu po rajčatech), olivový olej (ideálně extra virgin), citron (ideálně bio), česnek (ideálně český), sůl (ideálně solný květ) a pepř (ideálně čerstvě namletý). Pan con tomate. Ke snídani, k obědu, k večeři… kdykoliv!
A pokud je to u tebe doma samý masožravec, tak rozhodně neuděláš chybu, když sáhneš po jamon iberico (jamon de bellota) nebo jiné sušené šunce.
POSTUP Rajčata nastrouhej a přeceď. Přidej prolisovaný česnek, olivový olej, sůl (za nás ideálně solný květ z Mallorky), pepř a citron. Pořádně promíchej. Na nakrájený kváskový chléb nanes rajčatovou směs, přidej sušenou šunku a je to! Dobrou chuť.
Pro ten správný požitek to chce čerstvý chléb. Začni jednoduše s prvním kváskovým chlebem, který je rychlejší na přípravu a ideální pro začátečníky nebo gurmány bojující s časem.