Láskyplný recept pro nás připravila Leona, úžasná cukrářka, kterou můžete sledovat na Instagramu @kavarnamyhozivota.
Ovocná vrstva:
250 ml mangového pyré
250 ml maracuja pyré
7 plátků želatiny
cukr a popřípadě citrón na dochucení
Smetanová vrstva:
1 litr smetany
14 plátků želatiny
vanilkový lusk
cukr krupice (množství podle chuti) – já dávám dvě plné lžíce na 250 ml smetany
Linecké těsto:
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
žloutek
špetka soli
citronová kůra
potravinářská barva zlatá
Postup:
Nejdříve si upeč kruh a srdce z lineckého těsta. Změklé máslo smíchej s cukrem a žloutkem. Přidej zbytek surovin a vypracuj těsto. Zabal do folie a dej přibližně na hodinku zachladit do lednice. Poté z těsta (na pečícím papíru) vyválej první silnější plát (cca 4 mm). Vezmi pomoučený embosovaný váleček a větším tlakem přejeď vyválený plát. Plát dej do lednice na půl hodiny. Vykroj kruh s otvorem (já použila na vykrojení plechovou formu na koláč a na tartaletky). Vykroj srdíčko a dej hned péct na 180 stupňů na přibližně 8 minut. Nech vychladnout a potři práškovou potravinářskou barvou. Namoč 7 plátků želatiny na 10 minut. Obě pyré zahřej pod bod varu, dochuť cukrem a citronem a smíchej s vyždímanými plátky želatiny. Nalij do formy a dej ztuhnout do lednice. Až první, ovocná vrstva zatuhne, můžeme pokračovat s vrstvou smetanovou. Namoč 14 plátků želatiny do vody. Litr smetany svař pod bod varu a dej do něj vylouhovat vanilkový lusk. Přidej cukr. Přeceď smetanu od vanilkového lusku a smíchej s vymačkanou želatinou. Nech trošku vychladnout. Tekutina by neměla být moc horká. Nalij do formy na ovocnou vrstvu. Dej opět do lednice zatuhnout. Po zatuhnutí vyndej z formy a ozdob připraveným kruhem a srdíčkem z lineckého těsta.
Tipy jak na Panna cottu:
Dortík je možné udělat i více proužkovaný. Potom se jednoduše dají střídat jednotlivé vrstvy. Vždy nech zatuhnout a pokračuj další a další vrstvou. Můžeš i střídat vrstvy ovocné a smetanové. To je velmi efektní a navíc je i velmi chuťově příjemné střídat vrstvu ovocnou se smetanovou. Zkus udělat i vrstvu smetanovo-ovocnou. V tom případě smíchej 250 ml smetany, 250 ml jakéhokoli pyré a dochuť cukrem, citronovou šťávou a přidej 7 plátků želatiny. Já pro svůj dortík použila silikonovou formu o průměru 20 cm. Aby se mi lépe vyklápěl, celý jsem ho nakonec zamrazila, vyklopila a nechala následně povolit. Pokud ti to čas umožní, svař smetanu, přidej vanilkový lusk a nech poté v lednici louhovat třeba přes noc. Chuť je potom intenzivnější.
Ať se dílo podaří a dobrou chuť všem ze srdce přeje Leona.