Panna Cotta plná lásky

4.2. 2022Michaela4989x0

Panna cotta je klasický italský dezert, který najdete takřka v každé dobré italské kavárně. Sama jsem byla dlouho přesvědčená, že jde pouze o recept do skleničky. Někdy s přelivem nebo jen ovoce nahoru a tečka. Před lety mě z omylu vyvedl pobyt v Římě, kde z panna cotty takřka všude dělaly řezy a já se do tohoto způsobu servírování úplně zamilovala. Je to totiž, alespoň za mě, daleko kreativnější a zajímavější forma prezentace. A obtížnost? Je to dezert, který zvládne úplně každý. Skoro bych řekla, že na něm není co pokazit. Já tentokrát panna cottu ladila do zamilovaného valentýnského stylu. Nechtěla jsem ale primárně červená srdíčka (to by bylo ohrané). Tak jsem zvolila tóny zlaté a bílé. A srdíčkem uprostřed jsem jen lehce naznačila, k jaké příležitosti jsem dortík dělala. Pojď se podívat na recept.

Láskyplný recept pro nás připravila Leona, úžasná cukrářka, kterou můžete sledovat na Instagramu @kavarnamyhozivota.

recept panna cotta

Recept na Panna Cottu jako řezy

Ovocná vrstva:
250 ml mangového pyré
250 ml maracuja pyré
7 plátků želatiny
cukr a popřípadě citrón na dochucení

Smetanová vrstva:
1 litr smetany
14 plátků želatiny
vanilkový lusk
cukr krupice (množství podle chuti) – já dávám dvě plné lžíce na 250 ml smetany


Linecké těsto:
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
žloutek
špetka soli
citronová kůra
potravinářská barva zlatá

Postup:

Nejdříve si upeč kruh a srdce z lineckého těsta. Změklé máslo smíchej s cukrem a žloutkem. Přidej zbytek surovin a vypracuj těsto. Zabal do folie a dej přibližně na hodinku zachladit do lednice. Poté z těsta (na pečícím papíru) vyválej první silnější plát (cca 4 mm). Vezmi pomoučený embosovaný váleček a větším tlakem přejeď vyválený plát. Plát dej do lednice na půl hodiny. Vykroj kruh s otvorem (já použila na vykrojení plechovou formu na koláč a na tartaletky). Vykroj srdíčko a dej hned péct na 180 stupňů na přibližně 8 minut. Nech vychladnout a potři práškovou potravinářskou barvou. Namoč 7 plátků želatiny na 10 minut. Obě pyré zahřej pod bod varu, dochuť cukrem a citronem a smíchej s vyždímanými plátky želatiny. Nalij do formy a dej ztuhnout do lednice. Až první, ovocná vrstva zatuhne, můžeme pokračovat s vrstvou smetanovou. Namoč 14 plátků želatiny do vody. Litr smetany svař pod bod varu a dej do něj vylouhovat vanilkový lusk. Přidej cukr. Přeceď smetanu od vanilkového lusku a smíchej s vymačkanou želatinou. Nech trošku vychladnout. Tekutina by neměla být moc horká. Nalij do formy na ovocnou vrstvu. Dej opět do lednice zatuhnout. Po zatuhnutí vyndej z formy a ozdob připraveným kruhem a srdíčkem z lineckého těsta.

Tipy jak na Panna cottu:

Dortík je možné udělat i více proužkovaný. Potom se jednoduše dají střídat jednotlivé vrstvy. Vždy nech zatuhnout a pokračuj další a další vrstvou. Můžeš i střídat vrstvy ovocné a smetanové. To je velmi efektní a navíc je i velmi chuťově příjemné střídat vrstvu ovocnou se smetanovou. Zkus udělat i vrstvu smetanovo-ovocnou. V tom případě smíchej 250 ml smetany, 250 ml jakéhokoli pyré a dochuť cukrem, citronovou šťávou a přidej 7 plátků želatiny. Já pro svůj dortík použila silikonovou formu o průměru 20 cm. Aby se mi lépe vyklápěl, celý jsem ho nakonec zamrazila, vyklopila a nechala následně povolit. Pokud ti to čas umožní, svař smetanu, přidej vanilkový lusk a nech poté v lednici louhovat třeba přes noc. Chuť je potom intenzivnější.

Ať se dílo podaří a dobrou chuť všem ze srdce přeje Leona.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.