Ořechy:
350 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
120 g vlašských ořechů
250 g másla
2 lžíce kvalitního holandského kakaa (na tmavé ořechy)
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
40 g vlašských ořechů
Postup:
Mouku a cukr je třeba prosít. Poté přisyp namleté vlašské ořechy a přidej kousky másla. Do ořechů můžeš přidat i holandské kakao, jsou pak krásně tmavé. Nebo je nech jen tak. Těsto zpracuj ručně nebo v robotu. Za nás robot rozhodně vede. Těsto zabal do fólie a dej do lednice na pár hodin odpočívat. Ideálně pak přes noc.
Předehřej si troubu na 160 stupňů. Těstem vyplň formičky na ořechy. Neplň formičky až do vrchu, ať zbyde po upečení prostor na plnění krémem. Ořechy pečeme v troubě asi 7-9 minut. Záleží na velikosti formiček. My používáme malé a ty jsou upečené rychleji. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepni z kovových formiček. Pokud máš silikonový plát s tvary ořechů, tak nech ořechy vychladnout a pak je vyndej ze silikonových tvarů. Nech zchladnout. Plnit je budeme máslovým krémem s ořechy.
Postup na krém:
Máslo musí mít pokojovou teplotu. Máslo začni zpracovávat v kuchyňském robotu několik minut, než zvětší svůj objem a získá světlejší „našlehanou“ barvu. Do takto našlehaného másla nasyp cukr a najemno namleté ořechy. Krém přendej do zdobícího pytlíku s úzkou špičkou. (TIP: Pro lepší plnění si můžeš sáček umístit do vyšší sklenice a přendat tak krém pohodlně.) Ořechy teď naplň krémem a před podáním jemně posyp moučkovým cukrem.