Plněné ořechy

5.12. 2021Michaela1075x0

Naše vánoční pečení se rozhodně nemůže obejít bez takové klasiky, jako jsou plněné ořechy. Zvykli jsme si toto cukroví dělat ve dvou variantách. Děláme rovnou dvojitou dávku těsta a do jedné dáváme kvalitní holandské kakao, díky němuž jsou ořechy opravdu tmavé a světlý krém v nich vynikne. Je čas, aby doma zavoněly pečené ořechy.

plněné ořechy

Ořechy:
350 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
120 g vlašských ořechů
250 g másla
2 lžíce kvalitního holandského kakaa (na tmavé ořechy)

Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
40 g vlašských ořechů

Postup:
Mouku a cukr je třeba prosít. Poté přisyp namleté vlašské ořechy a přidej kousky másla. Do ořechů můžeš přidat i holandské kakao, jsou pak krásně tmavé. Nebo je nech jen tak. Těsto zpracuj ručně nebo v robotu. Za nás robot rozhodně vede. Těsto zabal do fólie a dej do lednice na pár hodin odpočívat. Ideálně pak přes noc.

Předehřej si troubu na 160 stupňů. Těstem vyplň formičky na ořechy. Neplň formičky až do vrchu, ať zbyde po upečení prostor na plnění krémem. Ořechy pečeme v troubě asi 7-9 minut. Záleží na velikosti formiček. My používáme malé a ty jsou upečené rychleji. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepni z kovových formiček. Pokud máš silikonový plát s tvary ořechů, tak nech ořechy vychladnout a pak je vyndej ze silikonových tvarů. Nech zchladnout. Plnit je budeme máslovým krémem s ořechy.

Postup na krém:
Máslo musí mít pokojovou teplotu. Máslo začni zpracovávat v kuchyňském robotu několik minut, než zvětší svůj objem a získá světlejší „našlehanou“ barvu. Do takto našlehaného másla nasyp cukr a najemno namleté ořechy. Krém přendej do zdobícího pytlíku s úzkou špičkou. (TIP: Pro lepší plnění si můžeš sáček umístit do vyšší sklenice a přendat tak krém pohodlně.) Ořechy teď naplň krémem a před podáním jemně posyp moučkovým cukrem.

plněné ořechy

Vyzkoušej s námi i další cukroví. 3 ikonické druhy z rukou cukráře.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie