Sirup na svařák, co zahřeje

15.11. 2021Michaela635x0

I chladné dny podzimních a zimních měsíců mají své kouzlo. Zejména, když si je můžeš provonět a prohřát lahodným svařákem. Máme pro vás recept na sirup na svařák. Jeho tradice přípravy vznikla před několika lety. To jsme si takhle s kamarádkami řekly, že nebudeme přes zimu zahálet a budeme vyrážet na procházky po okolí. A tak jsme téměř se železnou pravidelností jednou týdně nasadily rukavice, čepice a čelovky a vyrazily na výpravy kolem řeky. A abychom se na konci odměnily za to, jak jsme vytrvalé a i v největších mrazech to nevzdáváme, vždy jsme si na závěr dopřály něco na zahřátí. Nejčastěji to byla sklenička svařáku:) Po ruce jsme měly právě sirup, se kterým byl svařák hotov ještě rychleji než obvykle. Jak na něj?

Ingredience na sirup na svařák:

1 kg třtinového cukru

3 kousky badyánu (celého)

4 hřebíčky (celé)

2 celé skořice

3 nová koření

kůra z 1 citronu (ideálně bio)

kůra z 1 pomeranče (bio je nejlepší)

hrstka rozinek

Postup na svařákový sirup:

Vezmi si opravdu velký hrnec. Budeme totiž dělat karamel a do něj poté nalijeme vodu a to bude opravdu prskat a vřít. Cukr ve velkém hrnci nech na středně silném stupni bez míchání rozpustit. Cukr můžeme jemně podlít litrem vody, pokud se bojíš, že se ti spálí, ale není to nutné. Jakmile se cukr začne rozpouštět, stáhni teplotu a vyčkej až zezlátne. Pozor, jde to rychle. Nesmí být sytě hnědý, ale spíše zrzavý. Hnědý karamel by byl hořký.

Když má cukr správnou barvu, zalij ho vodou. Tady nastává chvíle, kdy stoupá pára, z hrnce to syčí a prská. Opatrně, ať se nespálíš. Karamel hned ztuhne. To nevadí, vodu s karamelem dál zahřívej a přiveď ji k varu. Občas promíchej a nech chvíli povařit, než se všechno beze zbytku rozpustí. Do vroucího sirupu přidej koření a nastrouhej kůru z omytého pomeranče a citronu. Vař 10 minut, pak vypni a nech vychladnout. Druhý den směs přeceď a nalij do uzavíratelných lahví a ulož do chladu.

Na svařák pak zahřej červené nebo bílé víno společně se sirupem. Množství dávej podle chuti.

Koření na svařák si pořizujeme tady:

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie