Ingredience na sirup na svařák:
1 kg třtinového cukru
3 kousky badyánu (celého)
4 hřebíčky (celé)
2 celé skořice
3 nová koření
kůra z 1 citronu (ideálně bio)
kůra z 1 pomeranče (bio je nejlepší)
hrstka rozinek
Postup na svařákový sirup:
Vezmi si opravdu velký hrnec. Budeme totiž dělat karamel a do něj poté nalijeme vodu a to bude opravdu prskat a vřít. Cukr ve velkém hrnci nech na středně silném stupni bez míchání rozpustit. Cukr můžeme jemně podlít litrem vody, pokud se bojíš, že se ti spálí, ale není to nutné. Jakmile se cukr začne rozpouštět, stáhni teplotu a vyčkej až zezlátne. Pozor, jde to rychle. Nesmí být sytě hnědý, ale spíše zrzavý. Hnědý karamel by byl hořký.
Když má cukr správnou barvu, zalij ho vodou. Tady nastává chvíle, kdy stoupá pára, z hrnce to syčí a prská. Opatrně, ať se nespálíš. Karamel hned ztuhne. To nevadí, vodu s karamelem dál zahřívej a přiveď ji k varu. Občas promíchej a nech chvíli povařit, než se všechno beze zbytku rozpustí. Do vroucího sirupu přidej koření a nastrouhej kůru z omytého pomeranče a citronu. Vař 10 minut, pak vypni a nech vychladnout. Druhý den směs přeceď a nalij do uzavíratelných lahví a ulož do chladu.
Na svařák pak zahřej červené nebo bílé víno společně se sirupem. Množství dávej podle chuti.
Koření na svařák si pořizujeme tady: