Šneci z kynutého těsta s nutelou a pistáciemi

5.10. 2023Michaela2997x0

Pomalu ale jistě se blíží chvíle, kdy nás při pohledu z okna popadne myšlenka zalézt si pod deku, vytáhnout dlouho rozečtenou knihu, uvařit si čaj a k tomu cosi sladkého zakousnout.
A vzhledem k době podzimní – nemůžu si pomoct – ale já to jednoznačně vidím na cosi kynutého do bříška.
V takové chvíli u mě rozhodně na plné čáře vyhrávají všechny ty babičkama vymazlené buchty, koláče a podobné dobroty. A jakákoli velká francouzská cukrařina jde stranou! Já chci prostě cosi dokonale kynutého.

V této kategorii „MUST HAVE PRO TAKOVOU CHVÍLI“ se nachází i dnešní šneci z kynutého těsta proložené nutelou a pistáciemi.

Rozdíl oproti klasickým šnekům tak jak je znáte je v samotném stáčení šneků. Nebudeme těsto tvořit do rolády a následně krájet na šneky, ale budeme šneky stáčet z vytvořených pruhů. V chuti by asi v těchto dvou metodách rozdíl nebyl, ale ve vzhledu je značný.

šneci z kynutého těsta

Recept pro nás připravila Leona, kterou můžeš sledovat na Instragamu na účtu @kavarnamyhozivota.

Šneci s nutelou a pistáciovými ořechy 


SUROVINY
390 g hladké mouky
58 g cukru krupice
175 g teplého mléka
9 g suchého droždí
1 vejce
1 žloutek 
40 g másla pokojové teploty
sůl
Philadelphia Milka
pistácie

POSTUP
Všechny suroviny až na máslo dej do mísy od robota a suroviny asi 3 minutky zpracovávej. Následně po částech přidej máslo pokojové teploty a nech robot pracovat klidně i 15 minut. Tím se uvolní lepek a těsto se stane heboučkým.
Poté těsto přikryj a nech kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Časově záleží na teplotě v místnosti – ale bavíme se přibližně o 1 hodině.
Po vykynutí těsto rozválej na plát 35×60 cm.
Potři nutelou ( např. Philadelphii Milku nebo i domácí), posyp nasekanými pistáciemi a poskládej na třetinu – na plát 35×20 cm (vznikne tak plát o 3 vrstvách těsta).
Lehounce přejeď válečkem a dej na 15 minut do chladničky – ať se ti s těstem lépe pracuje.
Pak těsto nakrájej na 8 pruhů (krájej z kratší strany) a každý jednotlivý pruh stoč do hada – konec dej dospodu a hada lehce rukou přimáčkni.
Takto postupně vytvoř 8 hadů.
Všechny nech 45 minut dokynout.
Peč podle trouby přibližně 20 minut na 180 stupňů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.