👩‍🍳BLACK FRIDAY👩‍🍳 SLEVY až 40 %!!! Zadej kód: BF40 nebo BF30

Snový Makovec

2.9. 2022Michaela6875x0

Tento recept mám moc ráda. Patří do kategorie – jak ráda používám termín – SUPER EASY. Samotné těsto funguje na principu – vše smíchám a dám péct, takže recept používám ve chvílích absolutní krize, kdy na nic není čas. Stačí ho třeba upéct v dortové formě, uprostřed nakrojit, promazat vysokou vrstvou krému a je vymalováno.

Další možností je udělat pouze muffinky. Muffinky můžeš zalít ovocným pyré, třeba švestkové je k makovci super. Další alternativou je třeba vanilkový pudink, který po vychladnutí můžeš nastavit tvarohem nebo našlehanou smetanou a krém k makovci je na světě. Já také ráda přidávám do těsta kousky ovoce – třeba již zmiňované švestky, nebo jablíčka. A teď k jádru receptu.

Já tento jednoduchý recept trošku povýšila na dezertík. Upekla jsem těsto ve speciální formě s otvorem a ten jsem naplnila čokoládovou ganache. Nakonec jsem dozdobila šlehanou ganache a lineckým těstem upečeným do tvaru makovce. A je tu – výstavní Makovec!

Makovec recept

Recept pro nás připravila Leona z @kavarnamyhozivota.

Suroviny:
75 g máku
235 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
2 zarovnané čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
200 g mléka
110 g oleje
2 vejce
sůl

Postup:
Smíchej všechny suché ingredience. Do mléka zašlehej vejce a vše zamíchej do suché směsi. Na závěr vlij olej a opět zamíchej. Peč v máslem vymazané a moukou vysypané formě. Formu, kterou jsem použila já, stačí pouze vymazat. Trubička na náplň se sype i moukou. Tato forma má i vrchní poklop (to aby výsledný tvar byl dokonale rovný)- a tak nezapomeň máslem vymazat i poklop. Doba pečení závisí na formě, kterou použiješ. Já pekla přibližně 45 minut na 170 stupňů. Po upečení sejmi poklop a nech makovec ve formě vychladnout. Potom krouživým pohybem vyndej opatrně trubičku a makovec následně vyklop.

Plnění makovce ganache: Nyní musíš připravit makovec na naplnění tekutou ganache. Ukroj kousek makovce a ucpi jím jednu díru. Tento okraj zabal do igelitu a postav igelitem na tác. Vytvoříme tak komín, kterým naliješ ganache a necháš v lednici na stojáka pěkně zatuhnout.

Na ganache si připrav 100 g čokolády a 80 g smetany. Smetanu zahřej a nalij na čokoládu. Chvíli nech pracovat, poté zamíchej a následně rozmixuj tyčovým mixérem. Prochladlou ganache nalij do díry a nech v lednici dokonale zatuhnout.

Na dozdobení použij šlehanou ganache: Zahřej 100 g smetany a nalij ji na 50 g čokolády (já tentokrát použila karamelovou). Rozmixuj tyčovým mixérem, zakryj fólií (dej přímo na povrch) a nech v lednici přes noc stabilizovat. Druhý den vyšlehej a pomocí hladké špičky nastříkejte na makovec.

Ozdoba z lineckého: Linecké těsto je podle klasikckého poměru 3:2:1 – tzn. 300 g mouky, 200 g másla a 100 g cukru, přidáš 2 žloutky a citronovou kůru. Část mouky můžeš nahradit kakaem a získat tmavší barvu. Těsto si vyválej na plát a dej do lednice zachladit. Ze zachlazeného těsta vykroj požadovaný tvar, přenes rychle na perforovanou podložku a peč na 180 stupňů 8 minut.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.