Recept na jidášky
Recept:
250 ml mléka
500 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
20 g droždí
70 g krupicového cukru
2 žloutky + 1 vejce na potření
sůl
vanilka nebo vanilkový cukr
šťáva a kůra z 1 bio citronu
Na ozdobení:
150 g nasekaných mandlí
100 g medu + 20 g másla
Připrav si kvásek. Do 100 ml vlažného mléka přidej lžíci cukru a rozdrob droždí. Nech vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 15 minut.
Prosej si mouku, přidej sůl, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a semínka vanilky nebo vanilkový cukr. Ve vedlejší misce si promíchej mléko společně s rozšlehanými 2 žloutky. Do misky s mouku přilej kvásek, mléko se žloutky a rozpuštěné máslo. V robotu nebo hezky postaru rukama vypracuj vláčné těsto, přikryj ho utěrkou a nech na teplém místě kynout. Těsto během kynutí zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí si připrav pracovní plochu, váleček a trochu mouky na podsypání, kdyby se ti těsto lepilo. Na lehce pomoučené ploše si vyválej plát silný přibližně 1 centimetr. Nakrájej si proužky silné 1 cm a pomocí rukou z nich udělej krásné válečky. A teď je čas tvarovat. Válečky o délce 15-20 cm budeme splétat. Můžeme je motat do copů, stáčet nebo vytvářet smyčky a uzle. Jidášky mají připomínat provaz k připomínce Jidášovy zrady. Vytvářet se dají ale i jiné tvary, dle tvé fantazie.
Vytvarované jidáše nech dalších 15 minut kynout. Zapni si troubu a rozehřej ji na 180 stupňů. Nakynuté jidášky je třeba potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat nasekanými mandlemi.
Peč dozlatova. Čas pečení se odvíjí od síly tvé trouby a velikosti jidášků, ale počítej tak 15-20 minut.
Ještě teplé potři jidášky rozpuštěným máslem s medem. Pokud chceš zkusit něco nového, můžeš zkusit také potírat kombinací med, máslo a citron.