Spletené Jidášky

4.4. 2022Michaela4273x0

Sladké kynuté pečivo, splétané do různých tvarů. Jidášky. Dle velikonoční tradice se mají péct na Zelený čtvrtek. Neodmyslitelnou součástí receptu na jidáše je rozhodně med. Ten se dá přidat přímo do těsta a nebo jím a rozpuštěným máslem můžeš potřít ještě teplé jidášky. My jsme zvolili tu druhou variantu.

recept na jidášky

Recept na jidášky

Recept:
250 ml mléka
500 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
20 g droždí
70 g krupicového cukru
2 žloutky + 1 vejce na potření
sůl
vanilka nebo vanilkový cukr
šťáva a kůra z 1 bio citronu

Na ozdobení:
150 g nasekaných mandlí
100 g medu + 20 g másla

Připrav si kvásek. Do 100 ml vlažného mléka přidej lžíci cukru a rozdrob droždí. Nech vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 15 minut.

Prosej si mouku, přidej sůl, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a semínka vanilky nebo vanilkový cukr. Ve vedlejší misce si promíchej mléko společně s rozšlehanými 2 žloutky. Do misky s mouku přilej kvásek, mléko se žloutky a rozpuštěné máslo. V robotu nebo hezky postaru rukama vypracuj vláčné těsto, přikryj ho utěrkou a nech na teplém místě kynout. Těsto během kynutí zdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí si připrav pracovní plochu, váleček a trochu mouky na podsypání, kdyby se ti těsto lepilo. Na lehce pomoučené ploše si vyválej plát silný přibližně 1 centimetr. Nakrájej si proužky silné 1 cm a pomocí rukou z nich udělej krásné válečky. A teď je čas tvarovat. Válečky o délce 15-20 cm budeme splétat. Můžeme je motat do copů, stáčet nebo vytvářet smyčky a uzle. Jidášky mají připomínat provaz k připomínce Jidášovy zrady. Vytvářet se dají ale i jiné tvary, dle tvé fantazie.

Vytvarované jidáše nech dalších 15 minut kynout. Zapni si troubu a rozehřej ji na 180 stupňů. Nakynuté jidášky je třeba potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat nasekanými mandlemi.

Peč dozlatova. Čas pečení se odvíjí od síly tvé trouby a velikosti jidášků, ale počítej tak 15-20 minut.

Ještě teplé potři jidášky rozpuštěným máslem s medem. Pokud chceš zkusit něco nového, můžeš zkusit také potírat kombinací med, máslo a citron.

jidášky recept

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.