Materiál:
Kuchyňský robot
Špejle
Velký plastový pytlík (60 L)
2 stejné plechy
Alobal
Ingredience
500 g hladké mouky
115 g cukru krupice
3 g mořské soli *
16 g čerstvého droždí
185 g teplého mléka (kolem 35 °C)
3 žloutky (M velikost)
kůra z 1 bio citronu
28 g rumu
15 g vanilkového extraktu
Dále budeš potřebovat:
115 g měkkého másla
100 g rozinek v rumu *
1 vejce (na potření) 50 g mandlí (celých nebo plátků)
*Recept na rozinky v rumu:
100 g rozinek
50 g vody
40 g cukru krupice
30 g rumu
Vař vodu s cukrem, přidej rum a nalij do rozinek. Necháme je máčet asi 30 minut, dokud nezměknou.
Rozinky v rumu nejsou nutné pokud je nemáš rád. Když je dávat nebudeš, přidej do receptu 15 g mléka navíc.
* Nejkvalitnější mořskou sůl a Solný květ z Malorky najdeš tady. S kódem: SWEETFLOW máš na celý nákup 10% slevu.
Kvalitní rozinky a mandle najdeš tady:
Postup na Vánočku:
Večer předem nech máslo na kuchyňské lince povolit. Vejce by měla mít také pokojovou teplotu.
Smíchej všechny ingredience kromě másla a rozinek. Hněteme na první rychlost 3 minuty a na vyšší rychlost asi dalších 6-7 minut . Poté přidej měkké máslo a hněť dokud se těsto úplně nespojí a není zcela hladké. Trvá to asi 5-10 minut na první rychlost. Náš tip: Když připravuješ briošku nebo Vánočku, tak se máslo v začátku nedává. Nejprve chceme v těstě rozvinout lepek, aby získalo pružnost a střída byla měkčí. Máslo zabraňuje tvorbě lepku v těstě, proto by se mělo přidávat vždy až poté.
Úplně na konec přidej rozinky, bez šťávy (dobře šťávu vymačkej, ať v nich nezůstane žádná tekutina).
Vyjmi těsto z mísy a párkrát ho přelož. Vytvoř kouli a dej zpět do mísy. Nech odpočívat asi 30 minut.
Poté těsto polož zpět na stůl. Těsto jemně stlač, aby se uvolnil vzduch, protáhni ho do stran a rozděl na 9 kusů (přibližně 120 g každý kousek). Vyválej, přikryj a nech odpočívat asi 15-30 minut.
A teď přijde motání copů ze čtyř, tří a dvou válečků. První patro je zamotané ze 4 pruhů. Po zamotání ho potři vejcem. Dlaní udělej uprostřed mezeru a přilep další cop spletený ze 3 pruhů. Potři vejcem a přilep copánek vytvořený ze 2 dílů a znovu potři vejcem. Ujisti se, že všechny díly Vánočky drží dobře pohromadě, jinak by se mohly při pečení sesunout.
Přendej Vánočku na plech. Druhý plech dej pod něj. Tento druhý plech zabrání přepalování těsta zespodu. Raději také používám silikonovou podložku, která je silnější než pečící papír a Vánočku zespoda chrání před spálením. Nakonec do těsta zapíchneme 3 – 5 špejlí, aby drželo. To pro jistotu.
Pokrop trochou vody, aby těsto nevyschlo. Oschlá kůrka během pečení způsobuje popraskání Vánočky na povrchu. Vánočku vlož do velkého plastového sáčku a takto nech kynout 2 až 3 hodiny. Záleží na tom, jak je droždí čerstvé.
Předehřej si troubu na 200 °C. Potři vánočku vejcem a posypej ji mandlemi. Dej ji do trouby a při teplotě 200 °C peč 4 minuty. Po 4 minutách přikryj celou vánočku alobalem, sniž teplotu na 170 °C a peč dalších 30 minut. Vezmi 4 nerezové ráfky pomocí kterých připevni alobal, aby u pečení neuletěl. Po 30 minutách sundej alobal a peč dalších 10 minut. Otoč plech a peč posledních 5 minut, aby na povrchu vznikla zlatavá barva (čas je orientační, musíš to poslední minuty hlídat). Nech Vánočku vychladnout na plechu.