Recept pro nás připravila Leona z @kavarnamyhozivota.
POSTUP NA PŘÍPRAVU PERNÍČKŮ
Tento recept používám už dlouhé roky a dávám za něj hlavu na špalek. Těsto nechávám před samotným pečením den odpočinout v lednici, ale dá se tam nechat i několik dnů, než se do pečení pustíš. Perníčky jsou po upečení vždy měkké, nijak extrémně neztvrdnou.
A v čem je to kouzlo?
Není to o ničem jiném, než že nesmí perníčky přepéct a vysušit v troubě. Vytahuj je z trouby ještě ve chvíli, když můžeš mít pocit, že jsou ještě nedopečené. Ale o tom to je. Po vytažení z trouby se stabilizují a budou přesně takové, jaké je budeš chtít mít. Každý musí vyzkoušet tu svoji troubu a vychytat si délku pečení. Já peču na horní-dolní pečení na 170 stupňů 8 minut podle velikosti perníčků.
PERNÍČKY
SUROVINY
370 g hladké mouky
120 g cukr moučka
2 vejce
90 g medu
130 g povoleného másla
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
Ze surovin zpracuj hladké těsto, zabal ho do fólie a nech 24 hodin vychladit v lednici.
Následně rozválej na plát přibližně 2-3 mm široký a vykrajuj požadované tvary.
Peč na 170 stupňů asi 8 minut podle trouby.
Po vytažení z trouby nech na plechu vychladnout.
Po vychladnutí ozdob bílkovou polevou.
BÍLKOVÁ POLEVA
SUROVINY
500 g cukr moučka
3 bílky
špetka kyseliny citronové
Cukr 3x přesej, přidej bílky a kyselinu citronovou a šlehej do tuha.
Takto připravenou polevu dej do zdobícího sáčku a vytvoř kontury.
Na vyplnění kontur si polevu zřeď pár kapkami vody.
Barevnosti polevy dosáhneš přidáním gelových barev – já použila gelovou barvu značky Progel.
Tak perníčky máme ozdobené a teď jdeme na jejich naplnění.
Bude potřeba si připravit máslový kakaový krém a vklad z vaječného koňaku.
VKLAD Z VAJEČNÉHO KOŇAKU
SUROVINY
250 ml vaječného koňaku
2 plátky želatiny
Želatinu si namoč na cca 5 minut do vody,
Vaječný koňak ohřej na cca 80 stupňů a vmíchej do něj vyždímanou želatinu.
Zamíchej, přikryj fólii a dej přes noc do lednice.
Druhý den rozmixuj tyčovým mixérem a dej do zdobícího sáčku.
MÁSLOVO-KAKAOVÝ KRÉM
SUROVINY
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
4 PL kakaa
5 PL cukru
250 g másla pokojové teploty
(PL = polévkové lžíce)
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvař hustý pudink. Přikryj fólií a nech vychladnout. Následně dej do mísy od robotu. Nejdříve vyšlehej pudink a potom postupně přidávej po kostkách máslo a na závěr kakao. Krém přendej do zdobícího sáčku s kulatou špičkou .
KOMPLETACE
Na nenazdobený perníček nanes krém a nech prostor na vaječný vklad. Doprostřed nanes vklad z vaječného koňaku, polož dřívko a zaklop nazdobeným perníčkem. Nech v lednici zatuhnout.
Ať se dílo podaří a krásné Velikonoce všem…